Bajnok az ecet, a citrom, a szódabikarbóna – 4 tipp saját készítésű tisztítószerekhez!

Tisztán és rendesen tartani az otthonunkat fokozott odafigyelést igényel. Ha ráadásul még kényesek vagyunk a tökéletességre is, egyetlen foltot sem tolerálva a lakásban, akkor főleg érdekelni fognak bennünket az alábbi, saját készítésű tisztítószerek!

Ragyogóan tiszta otthont szeretnénk, de nem költenénk drága takarítószerekre? A legegyszerűbb, mégis leghatékonyabb tisztítási módszerek között olyan tisztítószerek vannak, melyeket helyben, otthon, saját kezűleg készíthetünk el és garantáltan meghozzák a várt eredményt. Hogyan készíthetjük és alkalmazhatjuk őket a tökéletesen csillogó lakásért?

1.Ablaktáblák, üvegek: keverjünk össze kukoricalisztet vízzel!

Az ablaktáblákat, üvegeket, valamint a tükröt olyan tisztítószerrel kell kezelnünk, amely kellően gyengéd az üveghez, mégis megfelelő arra, hogy a makacs foltokat is eltávolítsa. A legjobb saját készítésű tisztítószer erre a célra a kukoricaliszt. Keverjünk össze egy evőkanál kukoricalisztet egy evőkanál vízzel (ami kézmeleg), majd mártsunk bele egy puha rongyot és tisztítsuk ezzel az üveg felületeket, anélkül, hogy karcolódástól kellene tartanunk.

ablaktisztítás-saját készítésű tisztítószerek

2.Citrom a vízkőre

Ahogyan azt bizonyára tudjuk is, a citrom kiváló tisztítószerként működik – sőt, a makacs vízkőre is használható. Vágjunk félbe egy friss citromot, majd a felhasználandó darabra szórjunk sót vagy szódabikarbónát. Ezzel dörzsöljük meg a vízköves felületet. Hagyjuk állni 15 percig, mielőtt leöblítjük. A citrom erőteljes illata a poratkákat is eltávolítja. Készítsünk tisztítószert vízzel, friss citromlével és citromolajjal – hatékony lesz ellenük!

mosogató-saját készítésű tisztítószerek

3.Szódabikarbóna dezodorálásra és tisztító célokra

A szódabikarbóna igen gyengéd és nem korrozív, ezért a finom felületekre, ahol könnyen meggyűlik a piszok, kiválóan használható. Gyakori, hogy szósz vagy curry kifolyik a hűtőszekrényben – elég csak rájuk szórni egy kis szódabikarbónát és letörölni, anélkül, hogy a műanyag felületet kicsit is sértettük volna. A hűtőszekrény takarításához egyébként is remek a szódabikarbóna, fehér ecettel kombinálva, mivel szódabikarbóna-saját készítésű tisztítószerek.

A mosogatót és a wc-t is tisztíthatjuk szódabikarbóna és víz párosításával: használjunk ehhez egy evőkanál szódabikarbónát és egy csészényi forró vizet, keverjük össze, öntsük a vécé belső felületére, majd kefével súroljuk meg azt. Ha kész, csak öblítsünk a szokásos módon – előállt a tiszta és szagmentes vécé.

4.Fehérecet: bajnok a tisztításban

Szinte mindegy, mit akarunk megtisztítani, mert a fehér ecet mindig helytáll. Sokoldalú, enyhén savas természetes és friss illata ideálissá teszi az ecetet arra, hogy eltávolítsuk vele a penészt, megküzdjünk a különféle felületeken képződött foltokkal. A leggyorsabb megoldáshoz szerezzünk be egy szórófejes flakont, keverjünk össze benne egyenlő mennyiségben vizet és ecetet.

ecet-saját készítésű tisztítószerek

Minden foltra ráspriccelhetjük. Tökéletes arra, hogy letakarítsuk az ebédlő- vagy kávézó asztalt étkezés után; ha a szőnyegünk, takarónk fura szagot áraszt, szintén érdemes a keverékből ráspriccelni, hogy szagtalanítsuk. Üveg felületekre ugyancsak hatásos, csillogni fog minden!

A makacs vízfoltokra vagy vízkőre is jó az ecet (citrom helyett). Összekeverhetjük az ecetet és a szódabikarbónát, hogy kitakarítsuk vele a vécét.

E hasznos tippek után valószínűleg elgondolkodunk azon, fogunk-e legközelebb drága tisztítószerekért lemenni a boltba…

Forrás: Tóth Eszter - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.