8+1 tipp, hogy olcsóbban megússzuk a karácsonyt!

Manapság egyre több családban szokás, hogy az emberek nem költekezik túl magukat karácsonykor, apróságokkal lepik meg egymást. Hogyan lehetséges ez?

Részben a gazdasági válság, részben pedig amiatt, hogy a karácsony az utóbbi években kereskedelmi eseménnyé kezdett válni – ahelyett, ami az igazi lényege – egyre több ember gondolja úgy, hogy érdemes lenne visszairányítani a figyelmet Jézus születésére, valamint a szeretet ünnepére. Sokan a kiköltekezés helyett inkább az apró ajándékok mellett döntenek karácsonykor és hódítanak a kreatív ajándékok is. Ezzel a karácsonyi spórolás is meg van oldva: kevés pénzért okozunk nagy örömet.

Az, hogy kevesebbet költünk, cseppet sem jelenti, hogy nem lesz a karácsony olyan emlékezetes! Éppen ellenkezőleg. A karácsonyi spórolás éppenséggel felértékelte az ünnep  szent, áldott jellegét. De hogyan is faragjuk le kiadásainkat?

1. Tartsuk észben, hogy a karácsony nem költekezési maraton – a figyelem középpontjában Jézus születése és ünneplése áll. Ehhez képest minden háttérbe szorul. Maradjon is Ő a lényeg, aki köré az ünneplés épül.

karácsony

2. Készítsünk saját kezűleg ajándékokat! Az okos és takarékos emberek évek óta tudják, hogy a saját készítésű meglepetések mekkora örömet tudnak okozni. Igazán személyes ajándékok adhatók így szeretteinknek, akik örömmel nézegetik majd azokat hónapokkal, évekkel később is! Különösen előnyben vannak, akik jó kézügyességgel és tehetséggel vannak megáldva.

3. Krisztus követőit szolgákként említik. A keresztény családokban ez kiemelt jelentőségű és kiváló módszer arra, hogy pénzt takarítsanak meg. Nagy örömet szerzünk azzal is, ha – és ebben a tekintetben a lehetőségek végtelenek – segítünk családtagjainknak valamiben. Például megcsináljuk helyettük a takarítást, kitakarítjuk a fürdőszobát, elmosogatunk, rendbe rakjuk az udvart. Az a személy számára, akinek ezzel kedvezünk, nagy jelentőséggel bír jó cselekedetünk.

karácsony2

4. Egy csak egynek – néhány család már magáévá tette ezt a szokást, mely egyszerű és szórakoztató, no meg megoldja a karácsonyi spórolást. A karácsonyi ajándékötletek amúgy is sokszor okoznak komoly fejtörést. Mi lenne, ha nem kellene mindenkinek vennie valamit mindenkinek? Egyes családok minden évben leírják cetlikre a neveket, húznak, és egy személy csak egynek vesz ajándékot. A hangsúly a szórakozáson és a családi együttműködésen van, hiszen együtt szerzik be a hőn áhított ajándékokat.

5. Praktikus karácsonyi ajándékok: ezek is jelentőségteljesek lehetnek! Például ha a fa aljára vadonatúj törölközőket akasztunk fel meglepetésként. Különösen ötletes, ha mondjuk kiköltekeztünk a lakásfelújítás miatt, és egy új törölköző is nagyon jól jönne!

6. Saját karácsonyi dekorációk: a saját kezűleg készített karácsonyi díszeknek megvan a maguk bája. Hangulatosak, és különösen emlékezetesek, ha a család együtt készíti őket. Összeülésre, beszélgetésre, nevetésre remek alkalom!

karacsonyi_cikkek8

7. A képeslapok költsége ma már könnyen lefaragható, ha valaki nem ragaszkodik a hagyományos lapokhoz. E-mailben, facebookon is könnyen boldog karácsonyt kívánhat azoknak, akikkel személyesen nem találkozik az ünnepekkor.

8. A csomagoláson is történheti a karácsonyi spórolás. Jóval előre megvehetjük őket diszkont áron, sőt karácsony után is beszerezhetjük a következő évre. Bizonyára ismerjük azokat a szupermarketeket, ahol olcsóbban hozzájuk lehet jutni. Nem fontos, hogy minőségiek legyenek, hiszen úgyis széttépjük őket!

9. Szintén egyszerű spórolási módszer, ha a karácsonyi menü elkészítését nem egy személy végzi, hanem több. A családokban mindenki készítsen egy-két dolgot és a vacsorán adják őket össze. Máris kevesebbe kerül az étel mindenkinek. Persze, meg kell beszélni, hogy ki mit készít, hogy meglegyen az összhang!

Ugye, hogy nem is olyan nehéz?

Forrás: https://napidoktor.hu/