8 szín, ami hatással van ránk

Lehetséges, hogy nekünk nagyon tetszik egy szín és semmi mást nem tudunk elképzelni otthonunk vagy irodánk falán, de vajon milyen hatást érünk el vele?

Egy-egy mutatós, kellemes szín gyorsan magával ragadja az embert!

Elképzeljük, milyen szépen mutatna otthonunkban vagy irodánk falán. A színek hatása sem mellékes azonban – ne csak azt nézzük meg jól, mennyire lesz harmonikus egy helyiség a választott árnyalatokkal.  Körültekintően kell megválasztanunk, milyen színű legyen a fal, mert mentális jólétünket éppúgy befolyásolja, mint azt, hogyan érezzük magunkat ebben a környezetben fizikailag.

Az egyes színek jelentéséről már sokat hallhattunk – de vajon azt is tudjuk, mit üzennek? Nem véletlenül létezik színterápia – a színek hatása otthon vagy irodánkban befolyással van közérzetünkre és üzenetet is hordoz…Lássuk, mit jelentenek a színek?

1.Piros: nehéz nem észrevenni! Igazi izgalmas, szenvedélyes, vibráló szín, energiát sugároz, érzelmi töltete van, ezért is használják a szerelem színeként. Hatására a légzés szapora lesz, az anyagcserét ösztönzi, akár vérnyomásemelő hatása is lehet. Mivel kiváló hangsúlyozásra, sokszor használják betűk kiemeléséhez, a szövegek iránti figyelem felkeltésére. Közkedvelt szín az olyan események reklámozásában, amelyek vitalitással, sporttal vannak kapcsolatban.

színek

2.Narancs: szintén figyelemfelkeltő szín, de nem olyan erős, mint a piros – jó hangulatú, barátságos árnyalat, s bár magára irányítja a tekintetet, mégis kellemesen érzi magát környezetében az ember.  Szintén képes energiát adni, serkenti a test oxigénnel való ellátottságát és az agy működését is. A piroshoz hasonlóan szívesen használják kiemelésként a hirdetésekben, és az emberek többségére jó hatással van.

3.Sárga: ugyancsak energikus, kellemes szín, amely jókedvre derít. Nem kérdés, hogy szintén remekül ki lehet vele emelni szövegeket – főleg ha a háttér sötétebb -, és általában a kiskorúak, valamint azok fogadják szívesen az ilyen hirdetéseket, akik szeretnek utazgatni.

színek

4.Barna: ha az otthon színe barna vagy valamilyen föld árnyalatú, akkor valószínű, hogy annak lakója egyszerűségre és kényelemre vágyik. A barna tónusok eléggé visszafogottak ahhoz, hogy hitelességet sugározzanak.

5.Kék: sokan szeretik az égkék és tengerkék színeket. Az otthon színeként biztonságot sugároz, nyugtató hatású. Nem rossz választás, mivel a kék színek hatása anyagcsere-lassító, és csökkenti az étvágyat is – nem fogunk ilyen környezetben sokat enni!  Ha a kék színt vállalatok használják, szintén biztonságérzet sugallására törekszenek, és szívesen alkalmazzák marketing anyagokhoz ezt a színt.

6.Zöld: nem véletlen, hogy egészséggel, életmóddal foglalkozó lapok, weboldalak használják ezt a színt. A zöld színek hatása megnyugvással, kellemes érzéssel tölt el. Növekedést, egészséget sugároz, még a látást is segíti. Ami a növekedést illeti – nem csoda, hogy a pénzintézetek is előszeretettel alkalmazzák logójukon, marketing anyagaikon a zöldet.

7.Szürke: ha valaki ezt a színt használja, biztosak lehetünk benne, azon igyekszik, hogy kiszámíthatónak lássék és bizalmat sugározzon. A szürke a színterápia szerint érettséget is sugall.

8.Fekete vagy fehér: míg a fehér szín a barnához hasonlóan egyszerűséget, pontosságot, precizitást sugall, a fekete stílusságot, formalitást jelez, jó ízlésről árulkodik.

Arról tehát, hogy milyen színű legyen a fal vagy akár egy céges prospektus, logó, hirdetés, érdemes alaposabban elgondolkodni, hogy a színek hatása nekünk dolgozzon!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz