7 ehető tisztítószer a tavaszi nagytakarításhoz

A március kiváló hónap a tavaszi nagytakarításra. Itt az idő ablakot tisztítani, a szőnyeget, ágyneműt megszellőztetni a szabad levegőn, súrolni, mindent átmosni. Az ehető tisztítószer a bio életmód és a környezettudatosság virágzásának idején újra divatba jött. Nem beszélve arról, hogy néhány természetes tisztítószeres recept alkalmazásával, nem keveset spórolhatsz a tisztítószereken a tavaszi nagytakarításkor.

Íme pár ehető tisztítószer

Érdemes tehát a fertőtlenítést, tisztogatást az első igazi, tartós napsugarak megjelenésével elkezdeni. A természetesség fontos, így néhány ötletet adunk arra, hogy kemikáliák nélkül hogyan tisztíthatod meg a családi otthont.

Sokan úgy gondolják, hogy nem tudnak elég alapos takarítást végezni házi praktikákkal, ám el kell oszlassuk a kételyeket, ugyanis gyönyörű tisztaságot varázsolhatsz kemikáliák nélkül is. Aki esetleg a nem túl kellemes illatok miatt aggódik, melyet az ecet orrfacsaró szaga vagy a markáns citromlé illat hagy maga után, az illatosítsa illóolajokkal a lakást a tavaszi nagytakarítás után. A galériánkban feltüntetett ehető tisztítószerek vízzel vegyítve, hígítva patyolat tisztává varázsolják a családi fészket.

Rizs

Nyers rizs segítségével – üvegmosó kefe hiányában is – könnyedén tisztíthatók a keskeny szájú üvegek és vázák. A tisztítani kívánt darabot töltsd fel nagyjából az egyharmadáig meleg vízzel és öntsd bele egy evőkanár rizst! Ezután zárd vagy fogd be szorosan a tetejét és rázogasd határozottan, míg a belsejében lerakódott szennyeződések le nem oldódnak!

rizs 3

Tea

A kerti szerszámokat teával tisztíthatod. Főzz egy kondér erős fekete teát, várd meg, míg kihűl, majd öntsd egy vödörbe és ebbe áztasd be néhány órára a kerti szerszámokat! Az eszközöket ezután töröld szárazra egy rossz törölközővel! Ajánlatos ehhez gumikesztyűt viselned, mivel a fekete tea elszínezheti a kezeidet.

teaskanna

Ketchup

A ketchup kiválóan alkalmas az elszíneződött ezüst- és réztárgyak tisztítására. Ha például ékszerekről vagy egyéb, kis méretű holmikról van szó, önts ketchupöt egy tálba, majd tedd bele 5–10 percre a tárgyat úgy, hogy teljesen ellepje. Miután kivetted őket, törölgesd át nedves ruhával, végül pedig mosd le meleg vízzel! Evőeszközök, edények tisztításához önts ketchupöt egy rongyra, és dörzsöld át vele a felületeket, majd pedig meleg vízzel mosd le.

mosószóda

A zsíros edényeket, felületeket nem csupán „csoda-mosogatószerekkel”, hanem egyszerű asztali sóval is lepucolhatod. Szórj sót a zsíros lerakódásra és várj néhány percet, míg a só felszívja a zsírt, majd nedves mosogatószivaccsal töröld le!

olaj21000

Növényi olajok

Növényi olajból és sóból készített keverékkel eltávolíthatod a fémedényekből a beszáradt, odaégett szennyeződéseket. Ha a bőröd festékes maradt, és épp nincs otthon hígító, növényi olajjal átitatott ronggyal dörzsöld a festékes bőrfelületet, majd pedig alaposan mosd le szappannal! A nádbútorok kirepedezését is megakadályozhatod, ha azokat rendszeresen áttörlöd őket olíva- vagy napraforgóolajjal átitatott ruhával.

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.