6 szárazságtűrő dísznövény, amely csekély törődés mellett is pompázik!

Ebben a bejegyzésben, olyan dísznövényeket mutatok be neked, amelyek jól viselik azokat a körülményeket, amelyektől más növények már szenvednek. Tűző napon, szárazságban, tápanyagban szegény talajban is szépen fejlődnek. 

1. Kaliforniai kakukkmák

A kaliforniai kakukkmákkal kezdeném a sort, ami egy igazán jópofa, középtermetű növény. Élénksárga, vagy kissé narancsos virágai a pipacs virágát idézik. Nagyon könnyed, légies jelenség a kertben, jól mutat alacsonyabb termetű, kicsit zömökebb, szárazságtűrő virágokkal együtt. Érdekessége, hogy borongósabb időben, virágai összecsukódnak egy kicsit. Emiatt, ne gondold, hogy mimóza!

kaliforniaikakukkmak

Igazán szívós növény, szépen növekszik tápanyagban szegény talajokban is, a tűző napot kimondottan kedveli, a szárazság meg sem kottyan neki. A kártevők és betegségek is nagy ívben kerülik. Ha egyszer elvetetted, akkor már az utánpótlásra sem lesz gondod, önvető képessége leveszi a válladról a terhet. Egy dologra kell odafigyelned, mégpedig, hogy végleges helyére ültesd, az átültetést nem bírja!

2. Sziklai ternye

Ahogy a neve is utal rá, a sziklai ternye természetes környezetében, főként a sziklás hegyoldalakat díszíti bokros formájával és élénksárga virágaival. Nekem egyik személyes kedvencem. Eredeti élőhelyéből adódóan, leginkább a kert olyan részein mutat jól, ahol valamilyen formában felbukkan a kő, szikla motivum, ez lehet egy nagyobb kőedény, vagy sziklakert is.

sziklaiternye

Jól bírja a szárazságot, és a tűző napot, talajok közül azokat a típusokat kedveli legjobban, amelyek elvezetik a nedvességet. Előnye, hogy örökzöld, azaz helyén télen sem keletkezik űr, levélzetével akkor is díszít! Miutána elvirágzott, érdemes kicsit visszametszeni, és megmarad szép bokros formája. Bár nem kényes, néha megjelenhetnek a levéltetvek, de ha megfelelően gondozod, nem kell tartanod tőlük.  

3. Büdöske/Kisvirágú büdöske

A büdöske egy igazán remek növény. Nekem a nagymamám kertjét juttatja eszembe. Szerintem nincs olyan vidékies hangulatú kert, ahol ne sorakozna belőle néhány tő. Fodros szirmú, tömött vagy szimpla virágai igazán szép látványt nyújtanak. Ellenáll a betegségeknek, és kártevőknek, jól viseli a szárazságot és a tápanyagban szegény talajt is. A tűző napos és meleget kifejezetten szereti.

budoske

Ezzel azonban nem ért véget a jó tulajdonságok sora. Nem elég, hogy szép és ellenálló, még a kártevőkkel szembeni küzdelemben is hű társunk lehet, ugyanistávoltartja a fonalférgeket, virágzatával pedig a közelbe csalja, azokat a fátyolkákat és zengőlegyeket, amelyek, előszeretettel csemegéznek a levéltetvekből. 

4. Záporvirág

A záporvirágról, nagyon közeli élményeim vannak, a párom édesanyjának nevelünk palántákat belőle, lassan megérnek a kiültetésre (május közepétől lehet kiültetni).Nagyon szépen, és gyorsan elkezdtek növekedni, szóval, ha van egy meleg, világos zugod, és nem felejted el néha megöntözni a kihajtott növénykéket, akkor kezdő kertészként is sikereket érhetsz el vele.

zaporvirag

A záporvirágot egyébként napvirágként is emlegetik, mivel napfény hatására nyílnak csak ki virágai. Ha záporvirágot ültetsz, akkor számolhatsz azzal, hogy a kevés törődést is nyár elejétől, ősz végéig tartó virágzással hálálja meg. Elég csak nagyon ritkán megöntözni, ha balkonládába ülteted, kéthetente megkínálhatod egy kis tápoldattal is. 

5. Körömvirág

A körömvirágot szinte senkinek sem kell bemutatni, gyógyászati felhasználása is közismert. Igazán remek növény, de nem csak emiatt. Ha egyszer elvetetted, szinte nem is akad vele már dolgod, ugyanis megteszi neked azt a szivességet, hogy elszórja a magjait, rendkívül jó önvető képessége van.

koromvirag

A fényen, és teljesen átlagos talajon kívül semmire sincs szüksége. Jól boldogul szárazságban, tűző napon, és tápanyagban gyér talajban. Jól mutat más dísznövények társaságában, dézsába, ágyásba, balkonládába is ültetheted.Mindenhol megállja a helyét.

+1. Aprólevelű üvegcsalán

A ráadás egy kicsit kakukktojás, az aprólevelű üvegcsalán nagyon jól viseli a szárazságot és az alacsony páratartalmat is, ugyanakkor a tűző napot nem.Amiben még eltér az előbbi virágoktól, hogy nem pompás virágokkal, hanem üde zöld levélzetével díszít. Nagyon alacsony kis növény, szinte csak kúszik a talaj mentén. Előnye, hogy nagyon jól társítható, más díszesebb példányokkal.

aproleveluuvegcsalan

 

Forrás: citygreen.hu

Forrás: