Te támogatod a halálbüntetést?

A Pew Research Center friss kutatása szerint az amerikaiak többsége még mindig támogatja a halálbüntetést.

A támogatók szerint az elítélt gyilkosok megérdemlik a büntetést, a halálbüntetés ellenzői attól félnek, hogy ártatlan embert végeznek ki.

Az amerikai Pew Research Center rendszeres időközönként készít felmérést arról, milyen arányban ellenzik, illetve támogatják a helyi állampolgárok a halálbüntetést, mint az elítélt gyilkosokkal szemben alkalmazható szankciót. A kutatóközpont adatai szerint jelenleg az amerikaiak 62 százaléka ért egyet a halálbüntetés intézményével, és 31 százaléka ellenzi azt.

A vizsgálat szerint a támogatók aránya 1996-ban érte el csúcspontját, akkor a válaszadók 78 százaléka értett egyet az elítélt gyilkosok kivégzésével, és csak 18 százaléka ellenezte azt. Azóta a támogatók aránya fokozatosan csökkent, míg az ellenzőké nőtt. Mikor az amerikai Gallup 1936-ban először vizsgálta a kérdést, a válaszadók 59 százaléka támogatta a halálbüntetést, amely arány 1966-ban érte el a legalacsonyabb szintet. A hatvanas évek közepén 42 százalék támogatta, és a téma vizsgálatának 75 éve alatt az volt az egyetlen felmérés, amely nagyobbnak jelezte a halálbüntetést ellenzők arányát (47%), mint az azzal egyetértőkét.

lpa62b9o

A friss elemzés szerint arra a kérdésre vonatkozóan, miért támogatják a halálbüntetést, a válaszadók 53 százaléka úgy felelt, véleményük szerint az elítélt gyilkosok megérdemlik a halált, hiszen a büntetésük így lesz arányos a tettükkel. 15 százalék szerint az életfogytiglani börtönbüntetés költsége túl nagy terhet róna a börtönök fenntartó szerveire, míg 6 százalék reméli, a büntetés elrettentő erővel hat a társadalom többi tagja számára.

Az ellenzők körében két érv szerepel azonos arányban a válaszok között: 27 százalékuk helytelennek, a morállal összeegyeztethetetlennek tartja a halálbüntetést, és ugyanennyien tartanak attól, hogy az igazságszolgáltatási rendszer hibái miatt esetleg ártatlan embert végeznek ki a valódi tettes helyett. A szankciót elutasítók 16 százaléka vallási okokra hivatkozik, mondván élet és halál kérdéséről ember nem jogosult ítélni.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.