100 évig élhetünk – ha életmódot váltunk!

Az elismert kanadai kardiológus, Dr. Clyde Yancy szerint az egészségügyi megelőző stratégiák legalább egy évtizeddel hosszabbíthatják meg az emberek várható átlagéletkorát, és több milliárd dollárt spórolhatnak a gazdaságnak.

Dr. Yancy hét egyszerű lépésről számolt be, amelyek segítségével az emberek 50 éves koruk után még garantáltan 40-50 évet élhetnek. A szakember szerint e hét egyszerű, életmóddal kapcsolatos lépés betartása 90 százalékos esélyt ad az embereknek arra, hogy megérjék a 90 vagy 100 évet nemcsak szívbetegség és stroke, hanem más krónikus betegségek, köztük rák nélkül is.

A hét lépés a következő:

1.      Testmozgás – az inaktív emberek esetében kétszer nagyobb a szívbetegség és a stroke kockázata.
2.     A koleszterinszint szabályozása – az artériákban lerakódó zsír növeli a szívbetegség és a stroke kockázatát.
3.     Egészséges étrend – az egészséges étrend az egyik legfontosabb dolog az egészség megőrzése szempontjából, ennek ellenére az emberek többsége nem figyel oda a táplálkozási ajánlásokra.
4.   A vérnyomás szabályozása – a magas vérnyomás a magyar felnőttek egynegyedét érinti. A rendellenesség szabályozásával a stroke kockázatát akár 40, a szívroham kockázatát pedig 25 százalékkal is csökkenthetjük.

5.   Egészséges étrend – a túlsúly vagy elhízás a szívbetegség és a stroke jelentős kockázati tényezője.
6.  A cukorbetegség kontrollálása – a diabétesz növeli a magas vérnyomás, az érszűkület, a szívkoszorúér-betegség és a stroke kockázatát, különösen akkor, ha a beteg nem szabályozza megfelelően a vércukorszintjét.
7. A dohányzás mellőzése- a rossz szokás elhagyásával a szívbetegség és a stroke kockázata azonnal csökkenni kezd. 15 év múlva a kockázat majdnem a nem dohányosok kockázatának szintjére csökken vissza.

Dr. Yancy szerint bár az egészséges életmód e céljait a népesség alig 10 százalékának sikerült teljesítenie, ez is azt mutatja, milyen óriási erővel bírhat a prevenció, amennyiben széles körben alkalmazzák. Már ismerjük a szívbetegség és a stroke megelőzésének módjait, most már csak azokat az eszközöket kell megtalálnunk, amelyek erőt adnak az embereknek a kockázatok kezelésére és a betegségek megelőzésére.

Forrás: https://napidoktor.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.