Stresszcsökkentő légzés 1. – Csikung légzés

Stressz, kiégés, depresszió. Megoldási javaslatok széles köréből válogathatunk, komplex terápiák, ajánlott gyógyszerek állnak rendelkezésünkre. De hogy kapcsolódik mindez a harcművészetekhez?

Stressz, kiégés, depresszió, olyan témák melyek napjainkban az érdeklődés középpontjába kerültek. Megoldási javaslatok széles köréből válogathatunk, komplex terápiák, ajánlott gyógyszerek állnak rendelkezésünkre. De hogy kapcsolódik mindez a harcművészetekhez? Milyen megoldást ajánlanak az ősi kultúrák?  Egy mindenki számára könnyen hozzáférhető eszközt, amely már most is a birtokában van. Jelentősen javíthatja vele hangulatát, csökkentheti a stressz és depresszió káros hatásait, könnyebben nézhet szembe az élet kihívásaival. Erőt meríthet belőle és fellélegezhet.

séta

Igen, ez a belső csikung lényege: a légzés tudatos irányítása. Milyen megoldást ajánlanak az ősi kultúrák?  Egy mindenki számára könnyen hozzáférhető eszközt, amely már most is a birtokában van.

Jelentősen javíthatja vele hangulatát, csökkentheti a stressz és depresszió káros hatásait, könnyebben nézhet szembe az élet kihívásaival. Erőt meríthet belőle és fellélegezhet. Igen, ez a belső csikung lényege: a légzés tudatos irányítása. Röviden ismertetjük a csikung légzőgyakorlatok hatását, néhány tudományos kutatási eredményt. A cikk végén kipróbálásra ajánlunk egy egyszerű, könnyen elsajátítható gyakorlatot, melyet beépíthet a mindennapok forgatagába.

Ősi légzőgyakorlatok

Harcművészetek mesterei a fizikai mozgássorok közt már évezredekkel ezelőtt légző gyakorlatokat használtak a koncentrálóképesség növelésére. Speciális mentális állapot eléréséhez a kínai mesterek, indiai jógik a légzés irányítását alkalmazták.  Nyugodt, koncentrált állapot érhető el vele, mely során az agy intuitív jobb agyféltekéje esélyt kap arra, hogy a bal, racionális félteke által elemzett helyzetet más szempontból is értékelje.

A bal és jobb agyfélteke együttműködése nyomán a világról, a problémákról, teljesebb, objektívebb kép alakul ki. Ebben az állapotban életünk kérdéseire a megoldások hirtelen felvillanásokként megjelenek. Az egyenletes, koncentrált légzés egyfajta meditáció, mely összekapcsolja az agy két féltekéjét. Meditatív állapotban azokra a kérdések is megoldást találhatunk, melyekre racionális logikával hosszú ideig nem tudtunk választ adni.


Az állapot elérését egy tudatos, nyugodt és felszabadult boldogságérzet kíséri. Az érzés magával ragadó, a gyakorló szinte szárnyal, könnyed és gondtalan harmonikus érzést él meg. Erre a boldogságérzésre alapoz számos spirituális iskola is, a vallások ezt összekapcsolják Istennel, vagy más szentséggel. A fizikai és mentális szinten jelentkező jó érzés az egyik oka annak, hogy a módszer évezredeken át fennmaradt, hiszen új és új generációknak okozott örömet, nyújtott megkönnyebbülést nehéz élethelyzetekben is.Agyunk meditatív állapotba hozatalának legegyszerűbb és legrövidebb útja a légzés tudatos szabályozása. Ez már önmagában is sokszor elégendő lehet stressz és depresszió csökkentésére anélkül, hogy mély meditációs szintig kellene eljutni. Az út melyen keresztül elérjük ezt a nyugalmi állapotot rövid idő alatt mindenki számára bejárható.  A kínai Mingtang Csikungban a légző gyakorlatok hossza tradicionálisan 5-20 perc, mely eleinte hosszabb, majd a gyakorlás előrehaladtával egyre rövidebb. Pár hónap gyakorlás után a teljesen ellazult állapot nem csak a testben, de az agyban is néhány perc alatt elérhető.

Légzőgyakorlatokat vizsgálták a tudományos műhelyek

A légző gyakorlatok hatását több kutatóintézetben vizsgálják. A Toho Egyetemen (Japánban) végzett kísérletben egyetemistákat kértek meg arra, hogy 20 percig folyamatosan koncentráljanak légzésükre, hasi-légzést végezve. A kísérlet után a hallgatók arról számoltak be, hogy kevesebb negatív érzelem zavarja őket.  A mérések arra utaltak, hogy vérükben jelentősen megemelkedett a szerotonin koncentráció, amely a jó hangulatért felelős ingerületátvivő anyag.
A homloklebeny oxigéntartalma megnőtt, amelynek hatására javult a koncentráló képességük. A Ruhr Egyetemen (Németországban) hasonló kísérletet folytattak szintén egyetemisták körében.  A gyakorlatot végző hallgatók kevésbé rágódtak problémákon, vizsgák előtt kevésbé voltak feszültek és sokkal kevesebb depressziós tünet jelentkezett náluk mint a gyakorlatot nem végző diákoknál.

Berend Dóra és Dr. Berend Róbert – Mingtang Csikung Iskola

Forrás: https://napidoktor.hu/index