Passzív-agresszív személyiségzavar 1. rész

Mindent megtesz, hogy teljesítse vágyainkat, majd egy idő után átvált passzív ellenállásba? A problémát passzív-agresszív személyiségzavarként ismerik. Mit kell tudni róla?

Találkoztunk már családi vagy baráti körben olyan emberrel, aki állandóan más igényeinek, vágyainak akart megfelelni? Ez a személy hirtelen válik komorrá; feledékeny lesz, késlelteti, amit meg akart tenni, vagy aminek elvégzésére megkérték. Nehezen mondja ki, mit érez voltaképpen, és nem tudja elmondani, hogy valójában nem érzi jól magát „szerepében”, nem boldog attól, amit csinálnia kell. Ezek az emberek passzív-agresszív személyiségzavarban szenvednek.

A passzív-agresszív viselkedés klinikai személyiségzavar, rendellenesség. Axis II személyiségzavarként is ismerik, egyszerű nevén negativisztikus személyiségzavar. A passzív agresszióban szenvedő egyén sajátos viselkedési jellegzetességeket mutat bizonyos tennivalók, feladatok során, melyeket nem akar megcsinálni. Passzívan áll hozzájuk.

Ez egy krónikus állapot, melyben a személy azért tesz dolgokat, hogy mások kívánságait teljesítse, az ő elvárásaiknak megfeleljen. Egy ponton azonban elkezd ellenállni – passzív reakcióval, haraggal, dühvel, barátságtalan magatartással.

A passzív-agresszív személyiségzavart általában olyan jellemzőkkel társítják, mint a harag, a makacsság, halogatás, tehetetlenség. A problémával küzdő egyén hajlamos halogatni, ismételten hibázni olyasmiben is, ami számára egyszerű feladat és ő felel érte. Ez egyfajta védelmi mechanizmus, a személy általában tudatosan áll ilyenkor ellen.

gyasz1

A passzív-agresszív személyiségek általában merevek és rugalmatlanok. Egy bizonyos, meghatározott viselkedést követnek. Igen nehezen jönnek ki a körülöttük élőkkel. Viselkedésük nem teszi lehetővé, hogy jól alkalmazkodjanak a változó szituációkhoz, és ez problémákat okoz a mindennapokban.

Mi okozza?

Hogy miért fejlődik ki a passzív agresszió, miért alakul ki a személyiségzavar, annak egyrészt környezeti-, másrészt biológiai vagy genetikai okai vannak. A prefrontális kéregben kialakuló biológiai változások okozhatják – ez az agynak azon régiója, mely kontrollálja, hogyan viselkedik valaki társadalmi környezetben, szociális közegben.

Tünetek

Van néhány kifejezetten passzív-agresszív személyiségzavarra utaló tünet. Ha mi magunk, vagy a környezetünkben valaki csak néhányat produkál ezek közül,  az még nem jelenti, hogy passzív-agresszív személyiségzavarról van szó – az egyértelmű diagnózis felállításához szakember is kell, hogy lássa a pácienst.

Az alábbi, passzív-agresszív személyiségzavarra utaló jelek gyakran láthatóak a negativisztikus személyiségeknél, beleértve azokat a típusokat, akik boldognak és lelkesnek látszik, hogy segíthetnek másoknak, vagy beteljesíthetik valaki másnak a vágyait, elvárásait. Ám ha elérkezik az idő, amikor azt a kívánságot valóban teljesítik, hajlamosak kitörni – különösen, ha hosszú időn át hajtottak valamiért, és aztán kudarcot vallanak.

fobia3

Egyéb tünetek lehetnek

Halogatás; mások javaslatainak elutasítása; ezek az emberek körömszakadtáig harcolnak, hogy másokra hárítsák a felelősséget saját kudarcukért; mindig késnek és feledékenyek; sokat panaszkodnak, számos hazugságot, kifogást gyártanak, csak hogy leplezzék passzív hozzáállásukat a dolgokhoz; ellenségességüket, haragjukat mások iránt nem fejezik ki; haragot, makacsságot, komorságot, mogorvaságot azonban mutatnak. Ezek az emberek félnek a függőségtől, a hatalomtól, az intimitástól, meghittségtől. Káoszt teremtenek maguk körül és bizonyítani próbálják eredménytelenségüket, hatástalanságukat.

A passzív-agresszív személyiségek hajlamosak mindig neheztelni másokra. Úgy érzik, őket gyakran alulértékelik, megcsalják. Igen cinikusak és szkeptikusak. Észre lehet venni, hogy barátaik száma csökken, és gyakran olyan emberekhez ragaszkodnak, akik kevésbé szerencsések, mint ők. Ha konfrontálódnak, szabályos szópárbajt vívnak, majd pedig bocsánatot kérnek a viselkedésükért. Mindig a szimpátia, együttérzés elérésére törekszenek, ez a viselkedés ismétlődő; végül azonban érzelmileg manipulálni kezdik a körülöttük levőket.

Cikkünk második felében néhány kérdéssel tesztelheted, hogy van-e a környezetedben passzív-agresszív személyiség!

Forrás:


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.