Önostorozás és vezeklés

Enyhíti a bűntudatot a önmagunknak okozott fájdalom, derül ki egy kutatásból. Erkölcstelen gondolkodás hatására talán nagyobb fájdalomnak tesszük ki magukat?

Dr. Brock Bastian, az ausztráliai Queenslandi Egyetem pszichológusa kimutatta, hogy az önmagunk okozta fájdalom, melyet évszázadokon át alkalmaztak vezeklésként (önostorozás, vezeklőruha), valóban hatékonyan enyhíti a bűntudat érzését. A kísérlethez úgy toboroztak hallgatókat, hogy az alanyok úgy tudták, a mentális és fizikai fittséget vizsgáló kutatásban vesznek részt.

Dr. Bastian a hallgatók egy csoportját arra kérte, röviden írjanak le egy múltbeli élményt, amelyben látták, amint valakit kiközösítenek. Ezzel élesztette fel a bűntudat érzését a résztvevőkben. A másik csoportnak egy hétköznapi élményről kellett írnia.

szem58

Ezután felkérte a résztvevőket, hogy merítsék a kezüket jéghideg vízbe, vagy végezzenek valamilyen próbára tevő, de fájdalommentes feladatot. A hallgatóknak értékelniük kellett az érzett fájdalmat, és kitöltöttek egy érzelmi kérdőívet, amelyben a bűntudat is szerepelt. Dr. Bastian elmondta, a cél annak kiderítése volt, hogy az erkölcstelen gondolkodás hatására az önkéntesek nagyobb fájdalomnak tették-e ki magukat, és vajon ez a fájdalom enyhítette-e bűntudatukat.

„Azok, akik az erkölcstelen viselkedésről írtak, átlagosan 86,7 másodpercig tették ki magukat a hideg víznek, míg akik a hétköznapi élményről írtak, átlagosan csak 64.4 másodpercig” – számolt be a kutató. „A saját erkölcstelen viselkedésükre gondolók nem csak hosszabb ideig tartották a kezüket a vízben, hanem élményüket fájdalmasabbnak is értékelték, mint a többiek. Sőt, a fájdalom megtapasztalása valóban csökkentette az önkéntesek bűntudatát, nagyobb mértékben, mint a fájdalommentes tapasztalat meleg vízzel.” Dr. Bastian tanulmánya a Psychological Science legújabb számában olvasható.

Forrás: