Öngyilkos fociedző – a pszichiátriai kezelés a hibás?

Sajtóhírek szerint szíven szúrta magát a dunaújvárosi futballedző, Jung József. Az is kiderült: a férfi pszichiátriai kezelés alatt állt. Újabb eset, ahol a pszichiátriai kezelésnek köze lehetett az értelmetlen tragédiához.

Hogy a köztiszteletben álló fociedzőt milyen magánéleti problémák gyötörték, nem derült ki; barátai, pályatársai szerint pozitív személyiség, példamutató és életvidám ember volt, ami még megmagyarázhatatlanabbá teszi a tragédiát. Ám az eset sajnos értelmet nyerhet annak fényében, hogy az edző a megjelent hírek szerint pszichiátriai kezelés alatt állt.

Mit takar vajon ez a pszichiátriai kezelés? Az olvasó talán valamilyen misztikus, az egyszerű halandó számára alig felfogható lélekgyógyászati eljárást gondol bele, ám az igazság az, hogy az esetek többségében a pszichiátriai kezelés nem jelent többet erős tudatmódosító szerek felírásánál.

öngyi

E pszichiátriai szerekről pedig manapság egyre szélesebb körben ismert, hogy mellékhatásként kiszámíthatatlan viselkedést, erőszakos késztetéseket vagy öngyilkossági gondolatokat okozhatnak. Kikerülhetetlen tény, hogy például az antidepresszánsok (amelyeket „depresszióra” írnak fel) veszélyes mellékhatásairól az elmúlt években összesen 134 hivatalos hatósági figyelmeztetés jelent meg 11 országban és az Európai Unióban, amelyek közül 37 figyelmeztet e szerek öngyilkossági késztetést fokozó hatásaira, 10 az erőszakos magatartást okozó hatásokra, 9 az elvonási tünetek veszélyeire, 8 az önkárosítást okozó hatásokra, 5 a mániát vagy pszichózist okozó hatásokra, 4 pedig a hallucinációkat okozó hatásokra. Egyáltalán nem csoda, hogy az Egyesült Államokban az FDA nevű gyógyszerhatóság elrendelte: bizonyos antidepresszánsok esetében a szer dobozán kell feltüntetni, vastag fekete keretben, hogy a szer fokozza az erőszakos viselkedés vagy öngyilkossági késztetés kockázatát.

Nem a dunaújvárosi fociedző lenne az első ember, akit pszichiátriai kezelés – avagy a neki adagolt pszichiátriai szerek mellékhatásai – hajszoltak értelmetlen, visszafordíthatatlan tragédiába. A kérdés az, hogy az emberek egészségéért felelős vezetők meddig engedik még, hogy a pszichiátriai kezelések csupán tudatmódosító szerek jól jövedelmező üzletét jelentsék, valódi mentális segítségnyújtás helyett.

Forrás: