Művészeti rehabilitáció

A művészet és a közösségi pszichiátria már régóta kapcsolatban áll egymással. Sikeres lehet a rehabilitáció, ha a betegek művészetekkel fejezik ki magukat.

A betegek gyógyulásában jelentős szerepe van a művészeti terápiának, ezért a mentális problémákkal küzdőket segítő Ébredések Alapítvány is szorgalmazza a betegek és a művészet összekapcsolását.

A művészet és a pszichiátria kapcsolata már a XX. század elején megalakult – társadalmi reformokat követelő – régi Nyolcak (tagjai: Berény Róbert, Czigány Dezső, Czóbel Béla, Kernstok Károly, Márffy Ödön, Orbán Dezső, Pór Bertalan, Tihanyi Lajos) munkásságában is megjelent. A csoportosulás egyik oszlopos tagja, Berény Róbert napi kapcsolatban volt olyan jelentős analitikusokkal, mint Freud vagy Dr. Ferenczi Sándor. A festőművészt mindig is érdekelte a pszichoanalízis, melyet maga is tanult és művelt.

A régi elődöket követve megalakult az új Nyolcak Aknay János, Csorba Simon, Farkas Ádám, Csáji Attila, Fejér Hadúr Péter, Kovács-Péter Balázs, Lapu Mihály és Dr. Táncos László részvételével. Közülük Csorba Simon annak a Mentonopon Csoportnak volt a vezetője, amely Dr. Gerevich József pszichiáter ötlete nyomán, az 1978-ban létrejött „Na’Conxypan” elnevezésű önképzőkörből nőtte ki magát.

ceruza2

„Amikor 1980-ban átvettem a csoport vezetését, a fantázianév átalakítása természetes velejárója volt közösségi, terápiás, művészeti aktivitásunknak. A Mentonopon rajtam kívül más emberek számára is létező dologgá, fogalommá alakulhatott. Most pedig az új Nyolcak vezet vissza az önképzőkörös gyökerekhez” – mondta Csorba Simon, a Mentonopon csoport vezetője.

A budapesti Kálvária téren működő intézmény befogadta továbbá az új Nyolcak első kiállítását is. „Közösségi pszichiátriánk épületében korábban Nappali Kórház volt, mely már az 1980-as években helyet adott az underground művészeti csoportosulásoknak. A mentális problémákkal élők tehetségének felfedezése segíti a rehabilitációt, a művészet szabadságot ad, és ez által egy szabadabb világ felé vezeti a betegeket is.

A hagyományokat folytatva mi is szívesen fogadjuk a művészeket, valamint a művészetek iránt érdeklődő pszichiátriai betegeket” – hangsúlyozta dr. Harangozó Judit pszichiáter, az Ébredések Alapítvány vezetője. A Kálvária téri közösségi pszichiátrián emberien segítenek a rászorulókon, a rehabilitáció a kliensek örömteli céljaira épül, melyet nagyban segíthet a festészet, az alkotás.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.