Munkahelyi ártalmak – stressztől (is) szenvedünk

A munkahelyi stressz a váz- és izomrendszeri betegségek után a második leggyakrabban jelentett, munkával kapcsolatos egészségügyi probléma Európában. A munkavállalók mintegy fele gondolja úgy, hogy ez gyakori a munkahelyükön.

Az összes kieső munkanap 50–60%-a írható a munkahelyi stressz számlájára…

– jelentette a  Healthy-workplaces.

Az EU-OSHA által készített felmérésben a munkahelyi stressz leggyakoribb okaként a munka átszervezését és a munkahely bizonytalanságát (a válaszadók 72%-a), a hosszú munkaidőt vagy túl nagy munkaterhet (66%), valamint a munkahelyi megfélemlítést vagy zaklatást említették (59%). Ugyanez a felmérés arra mutatott rá, hogy 10 munkavállalóból nagyjából 4-en gondolják úgy, hogy munkahelyükön nem kezelik megfelelően a stresszt. Jellemző, hogy a stresszel összefüggő hiányzás hosszabb ideig tart, mint a más okra visszavezethető.

stressz1

Az EUROSTAT adatai szerint kilenc év leforgása alatt az európai munkavállalók 28%-a számolt be arról, hogy az őket érő pszichoszociális kockázatok hatással voltak mentális jólétükre. A jó hír az, hogy a pszichoszociális kockázatok megelőzhetők és kezelhetők, a vállalkozás méretétől vagy jellegétől függetlenül.  A 2014–15-ös „Egészséges munkahelyek – Kezeljük a stresszt!” kampány fő feladata, hogy növelje a tudatosságot a munkahelyi stresszel és pszichoszociális kockázatokkal kapcsolatban, és a munkáltatókat, a vezetőket, a munkavállalókat és ezek képviselőit együttműködésre ösztönözze a fenti kockázatok kezelése terén. A pszichoszociális kockázatok és a munkahelyi stressz a munkahelyi biztonság és egészségvédelem legnagyobb kihívást jelentő problémái közé tartoznak. Az egyének egészsége mellett a szervezetek és a nemzetgazdaságok állapotára gyakorolt hatásuk is jelentős.

1080

Jóllehet a munkáltatók jogi felelőssége a munkahelyi kockázatok helyes értékelése és leküzdése, elengedhetetlen, hogy ebben a munkavállalók is részt vegyenek. A munkavállalók és képviselőik ismerik legjobban azokat a problémákat, amelyek a munkahelyükön előfordulhatnak. Az ő bevonásukkal biztosítható, hogy a bevezetett intézkedések megfelelőek és hatékonyak legyenek. Az EU-OSHA bőséges információkkal és gyakorlati segítségnyújtással támogatja a pszichoszociális kockázatok és a munkahelyi stressz felismerését, megelőzését és kezelését.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.