Mit árul el a kézfogásom?

Ha kíváncsi vagy, mekkora a rád leselkedő demencia és stroke kockázata, a legújabb kutatás szerint néhány meghökkentően egyszerű vizsgálat elvégzésével megkaphatod a választ.

A kézfogás-teszt: Milyen a kézfogásod?

Az erős marok nem csak az önbizalom jele lehet, hanem az orvosok szerint az egészségi állapotot is tükrözheti. Az Amerikai Neurológus Társaság 64. éves konferenciáján közzétett kutatás során 2500 férfit és nőt vizsgáltak több mint tíz évig, és kimutatták, hogy a demencia és a stroke kockázata összefüggésbe hozható a kutatás elején mért kézfogás-erősséggel. Az erős kézfogás a stroke 42 százalékkal alacsonyabb kockázatával függött össze a 65 éven felüliekben a gyengébb markú résztvevőkhöz viszonyítva.

Erica Camargo, a tanulmány szerzője azzal magyarázza az összefüggést, hogy az agyi vaszkuláris rendellenességek többféleképpen is megnyilvánulhatnak. Feltételezhető, hogy ha valakinek különösen gyenge a kézszorítása, ez azt jelezheti, hogy nincs rendben az általános szív-érrendszeri egészsége.

Foto:123rf.com

A járásvizsgálat: Ugyanebből a kutatásból az is kiderül, hogy az általában gyorsabban járó emberekben sokkal alacsonyabb a demencia kialakulásának kockázata, mint csigalassú társaikban. Azokban, akik középkorukban lassabban jártak, másfélszer nagyobb az elbutulás kialakulásának valószínűsége.

Az alvásteszt: Ha nyitott szemmel alszol, a memóriapanaszok nagyobb kockázata leselkedhet rád idősebb korban. A St. Louis-i Washington Orvostudományi Egyetem legújabb kutatásából kiderült, hogy azokban az emberekben, akik óránként öt percnél hosszabb időre ébrednek fel, nagyobb valószínűséggel alakul ki amiloid fehérjelerakódás az agyban, ami az Alzheimer-kór előjelének számít.

A pajzsmirigyzavarok számtalan tünetben megnyilvánulhatnak, melyek lehetnek jelentősek és kevésbé jelentősek.

Így mutatja meg a kezünk a pajzsmirigyzavart

Még akkor sem lehetünk biztosak abban, hogy nyolc órát alszunk, ha ennyi időt töltünk az ágyban: a kísérlet résztvevőinek többsége ugyan fizikailag nyolc órát töltött ágyban, az átlagos alvásidejük azonban közelebb volt a hat és fél órához. Ráadásul az alanyok 25 százalékában kimutatták az amiloid plakkok jelenlétét.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.