Mindegy milyen, csak liberális legyen!

Egy új kutatás szerint a szavazólapok nagyobb betekintést engednek abba, hogy ki kivel köt házasságot, mint a megjelenés vagy a jellemvonások.

A legtöbb ember olyan házastársat választ, akivel megegyeznek a politikai nézeteik, derült ki a Rice Egyetem és a Nebraska-Lincoln Egyetem tanulmányából, mely a Journal of Politics című folyóiratban jelent meg. Több mint 5 000 házaspár testi jellemzőit, személyiségét és viselkedési vonásait vizsgálták meg. Az adatok között szerepelt például a testalkat, magasság, súly, vérmérséklet, vallás és ideológia. Ezeket 0-val vagy 1-gyel értékelték attól függően, hogy passzoltak-e az egyes házaspárok tagjai között.

A kutatók felfedezték, hogy a résztvevők – valószínűleg ösztönösen – hasonló társadalmi és politikai beállítottságú társat választottak maguknak. A politikai nézetek szerepeltek a leggyakoribb közös vonások között, megelőzve például a személyiséget vagy a külsőt. Az egyetlen ennél is gyakoribb jellemző a templomba járás gyakorisága volt.

politika1

"Úgy látszik, hogy az emberek nagyobb hangsúlyt fektetnek a közös politikai, vallási és társadalmi nézetekre, mint a fizikai jellemzőkre vagy a jellemvonásokra.” – mondta John Alford, a Rice Egyetem politikatudományi adjunktusa, a tanulmány vezetője. "Tehát aki komoly kapcsolatra vágyik, az ne a másik csillagjegyét kérdezze, hanem, hogy melyik pártra szavaz. Ha nem azt hallja, amit akar, lépjen tovább.”

A kutatók megjegyezték, hogy ez a válogatási módszer nem az egyetlen oka annak, hogy a házaspárok általában egyforma nézeteket vallanak, de kétségtelenül ez a legmeghatározóbb. Arra is rámutattak, hogy ez a fajta kiválasztás jelentős hatással lehet Amerika politikájára, mivel növelni fogja az eljövendő nemzedék politikai egységét. „Nyilvánvaló, hogy a szülők nagy mértékben befolyásolják gyermekeik világnézetét.” – mondta John Hibbing, a Nebraska-Lincoln Egyetem politikatudományi professzora. „Ha mindkét szülő jobboldali, vagy baloldali, sokkal nehezebb lesz a gyerekük számára a másik oldalra állni. Talán ez lehet az oka a tapasztalt polarizációnak.”

Forrás: