Miért fontos álmaink megosztása?

Sok ember félelemből nem beszél álmairól. Szakemberek szerint azonban itt az ideje, hogy az álmok megosztását elfogadjuk és megtanuljuk. Magunkat segíthetjük ugyanis ezzel, mely a jövő egyik gyógyítási módszere is lehet.

Amennyiben az álmainkat megfelelő módon osztjuk meg, másokat szimpátiával, együttérzéssel, megértéssel, önbecsüléssel, közösségi érzéssel hatalmazunk fel.

Ha megnyitjuk elménket mások tapasztalatai iránt, egy elítéléstől mentes, biztonságos környezet jön létre az álmok megosztásához.

Sok módja van a gyógyításnak a világban – a közösségen belüli álom-megosztás ezek egyike. Ezen közösségeken belül világszerte megvan az erőteljes gyógyítás lehetősége a test és lélek minden szintjén. Nem okoz gondot a sokszínű kulturális közeg sem. A közösségben történő álom megosztás gyógyító jelleggel jött létre a világ minden táján, különböző kulturális közegeken belül, melyek különféle világnézetekkel szembesülnek.

Ha szeretnénk megosztani álmainkat, az első és legfontosabb ehhez, hogy azt biztonságosnak érezzük.

Manapság három fő akadálya van az álmok megosztásnak a világban. Az első a kulturális sebezhetőség, a második a tudatlanság (és ezért az álmok ignorálása), a harmadik pedig az álmok lekicsinylése.

Kulturális sebezhetőség

Noha ez már változóban van, a fő oka annak, hogy a nyugati világban az álmok megosztása nem gyakori, a félelem. A középkor Európájában valakit megkínozhattak és ki is végezhettek azért, ha az álmairól beszélt. Nem csoda, hogy mindenki igyekezett elfelejteni az álmait.

alvás

Ám a jelenség ma is számos embernél fennáll, tudattalan szinten. Sokan félnek attól, hogy álmaikról beszéljenek, különösen, hogy tudják, érzelmeik sok tekintetben befolyásolják álmaikat. A félelem tehát ma is megakadályoz bennünket az álmok megosztásába – legyünk vallásosak vagy sem -, kényelmetlenül éreznénk magunkat, ha az álmokról kellene mesélnünk.

Kulturális traumáról van szó, melynek gyógyulnia kell. Az álmoknak inkább értéket kellene tulajdonítani, jóváhagyni és nem támadni őket.

Tudatlanság és ignorálás

Hogy hogyan reagálunk a félelemkeltő szituációkra, az személyenként változó és befolyásolja a kultúra is, melyben élünk. Hogy hogyan szabadulunk meg az álombeli félelemtől, szintén egyénfüggő, az illető tudása az álmokról befolyásolja.

Az álom-oktatás egyik része azt foglalja magába, hogy az egyén megtanulja saját „álom-nyelvét”: ismertté válik számára az egyetemes és kollektív szimbolizmus. Ez ugyanis egy olyan készség, amit meg lehet tanulni, ám a mai világban hiányzó tudomány. Közösségen belül megosztani álmokat, történjen az valódi közösségben vagy online, olyasmi, amely segít az embereknek megtanulni és fejleszteni ezeket a készségeket.

Ha az emberek nem értik meg álmaikat és azt, hogyan kapcsolódnak ezek a mindennapjaikhoz, könnyű hamisan azt hinni, hogy az álmoknak nincs jelentőségük. Normálisnak az tűnik, amit a mindennapi életben tapasztalunk. Azonban ha egyszer elkezdjük megérteni, hogy az álmoknak dekódolható jelentésük van – melyek illeszthetők az ébren töltött óráinkhoz -, kialakítunk egy gyakori „álom-szótárat” a többi emberrel együtt és felismerjük, hogy az álmok cseppet sem annyira furcsák, mint amilyennek a felszínen tűnnek.

Az álmok lekicsinylése

Valószínűleg sokkal jobb lenne a világ, ha több figyelmet szentelnénk az álmoknak is – a sajátjainknak és másokénak egyaránt. Az álmok csak addig tűnnek furcsának, míg el nem kezdjük megérteni őket – ugyanis minden, amit nem értünk, automatikusan „furcsa” számunkra.

álom

Ha valaki meg szeretné osztani álmait másokkal, netán írni is erről, akkor szerencsés, ha találkozik egy hasonlóan érdeklődő partnerrel, álom-csoporttal vagy terapeutával, esetleg online létező, álom-megosztó közösséggel.

Nem számít, milyen időzónáról vagy földrajzi helyről van szó, ha az emberek tudnák, mit jelentenek az álmaik anélkül, hogy másokkal is konzultálnának róla, nem volna olyan nagy lehetőség a gyógyulásban, mint ami az álmok közös feldolgozásában jelentkezik.

Érdekes ugyanakkor, hogy az álmok megosztása sokszor nem támogatott vallási- vagy politikai szempontból.  Ha azonban az álommal kapcsolatos oktatás és a közösségi álom-megosztás szükségletté és szükséges dologgá válik a fajunk fenntartása szempontjából, itt lesz az ideje a bevezetésének.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php