Mi kell a nőnek?

A KimeNŐ csapata a tíz napos boldogságprogram belépő kérdéseként arra volt kíváncsi milyen elvárásokkal szembesülnek a magyar nők a leggyakrabban?

A KimeNŐ egy közösség, amely kicsit több, mint egy éve alakult, egymást segítő, támogató emberekből áll – online segédanyagokkal, szolgáltatásokkal, rendszeres programokkal, találkozókkal nőknek. Amolyan nők a nőkért mozgalom, ami azt vallja, nem hajszolni kell a boldogságot, hanem felfedezni azt a mindennapokban, ami minket boldoggá tehet. Vállalni azt, akik vagyunk, és vállalni azt is, amit szeretünk, ami kikapcsol, ami feltölt bennünket.

Kánya Kinga, szociológus, a kimeNŐ és három gyerek anyja, alapítója így vall arról, hogy miért tartja fontosnak kérdést:

„A nők sokszor öntudatlanul felelnek meg azoknak az elvárásoknak, amit a társadalom, az intézmények, a család, ás a közösség sugall számukra. Szintén nem tudatosan, hanem azért, mert erre szocializálódunk. És ha nem is mondják ki, ezeket az elvárásokat nőként már beépítettük magunkba, és egyfajta belső programként fut tovább. A KimeNŐt azért hoztuk létre, hogy programokon keresztül az önismeret és ennek a társadalmi folyamatnak a tudatos felismerésében segítsük a nőket. Hiszen sokan szembesülnek ezzel, de mivel nem tudatosul mindenki a saját egyéni hiátusaként éli meg ahelyett, hogy a társadalmi tendenciák megváltoztatásáért közösen cselekednénk”.

A válaszadók 39 százaléka szerint leginkább önálló, határozott nőként kívánja látni őt a társadalom. Kánya Kingát is meglepték az eredmények:

„Az öntudatosság, mint elvárás azért került bele az opciók közé, hogy lássuk, mennyire erős ez az ideál ma Magyarországon. Úgy tűnik nagyon. A munkánk során azt látjuk, hogy e mögött egy nagyon erős racionális életmód és döntésstruktúra húzódik meg, ami elsősorban a biztonságra törekvés, az anyagi biztonság megteremtését célozza. A megbízható munkatárs szerepelvárás ezzel szemben láthatóan a második legalacsonyabb értéket kapta, ami szintén arra utal, hogy a professzionalizmus és a munkahelyi megfelelés az öntudatossággal kevésbé kapcsolódik össze.”

stressz1

Mindenképpen elgondolkodtató, hogy míg a médiumok nagy része azt sulykolja a nőkbe, hogy feltétlenül határozott és erős nőként kell minden esetben fellépned, a kutatás azt mutatja, hogy ez inkább stresszeli a nőket, mint felszabadítja.

Nem lehet ugyanakkor elmenni amellett, hogy a válaszadók 25 százaléka anyaként is érzi a nyomást.

A tradicionális nemi szerepelosztás szerint a nők gondoskodóak, figyelmesek és a családi tűz őrzői. Ez az elvárás a mai Magyarországon még mindig nagyon erős. A nők és férfiak közötti munkamegosztás változásai az alapegységekben –  a család, vagy a munkahelyi hierarchia – nagyon lassan alakulnak át. A nők ezt a kettős nyomást nehezen élik meg. Ezért fontosak a közösségek, ahol ezek a megélt érzések és tapasztalatok megoszthatók, és ahol a nők felismerik: nincsenek egyedül.

Összegezve elmondhatjuk, hogy a magyar nők még mindig úgy érzik, rengeteg elvárásnak kell eleget tenniük. Természetesen személyre szabott tanácsokat nem adhatunk, de az eredmények mindenképpen elgondolkodtatóak…

Forrás: