Macska a szabadban

A kijáró cicák egészen más gondoskodást igényelnek, mint bent tartott társaik – ha jól csináljuk, sokkal hosszabb évekig élvezhetjük társaságukat. Tavaszi tippjeink kalandozó macskákhoz.

Megjött a jó idő, és ezt nem csak a gazdák, hanem kedvenceik is nyugtázzák: alig látni ilyenkor a ház körül a kijáró macskákat. Sokszor napokig nem kerülnek elő, ha mégis, akkor egy gyors vacsora után azonnal mennek is a dolgukra. Önállóak, mégis oda kell rájuk figyelni, ha azt szeretnénk, hogy sokáig éljenek. A 8-10 évig élő, lakásban tartott társaiknál ugyanis akár kétszer hosszabb ideig is elélnek, ehhez azonban gondoskodni kell speciális szükségleteikről.

A ki-be járkálás

Először is biztosítsuk számukra az akadálytalan közlekedést. Jó például, ha van az ajtón macska-csapóajtó. Ez egy 15×15 centiméteres, záródó fedéllel ellátott nyílás az ajtó alján. Rendkívül praktikus, nemcsak kedvencünk jön-megy igényei szerint, de a lakás is fűtött marad, nem tud kiszökni rajta a meleg. A macska kijárását nemcsak a földszinten oldhatjuk meg. Egy célszerűen a falhoz rögzített, 15 cm széles deszkán (macskalétra) macskánk akár az első emeleti erkélyről is biztonsággal lejár a kertbe.

Az alom

A kijáró macskáknál az alom nem olyan központi kérdés, mint lakásban élő társaiknál, ennek ellenére ugyanúgy kell, és ugyanúgy gyakori takarítást, cserét igényel higiénés megfontolásokból. Az alom lehet homok vagy aprókavics, kedvencünk nem finnyás. Ha azonban el akarjuk kerülni az alom és a lakás jellegzetes macskaszagát, ezt naponta legalább egyszer cserélni kell. A speciális, e célra készült nedvszívó bolti macskaalom akár több napig is szagmentesen tartja a macskadobozt.

Étkezés

A tavaszi zsongásban a macska két végén égeti a gyertyát, ehhez pedig minőségi üzemanyagra van szüksége. Ajánlatos megfelelő macskatáppal etetni őket. Különösen fontos a kijáró cicáknál, ilyenkor tavasszal figyelni arra, hogy mindig legyen tiszta vizük, megfelelő eledelük kikészítve. Egy hosszabb barangolásból hazatérve nagyon hálásak lesznek érte.

macska_katt

A macska és a családi nyaralás

Ha utazni megy a gazda, a háziállatok közül talán csak az akváriumi halak kényelmesebbek a macskánál. Elég a lakásba zárt kedvencünkre néhány naponta ránézni, friss étellel és vízzel ellátni őt, és kitakarítani az almát, ezt még egy nem túl közeli baráttól is meg lehet kérni. Meg is kell, ha nem szeretnénk kellemetlen meglepetést. Például olyat, hogy a kéthetes nyaralás végén egy másik macskát találunk a lakásban, mint akit ott hagytunk. Ha nincs ember a ház körül, előfordulhat ugyanis, hogy macskánkat kitúrja onnan egy másik, erősebb példány.

A kijáró macska és az egészség

A házból kijáró macska egészségét sok minden fenyegeti, még akkor is, ha nem gondolunk az autókra, vagy a nem túl macskabarát kutyákra. Könnyebben elkap betegségeket kóbor társaitól a párzás körüli csetepatéban, de akár egy rókától is. Célszerű ezért a tavaszi időszakban állatorvoshoz vinni kedvencünket, és emlékeztető oltást adni neki a főbb betegségek ellen. Ugyancsak jó ilyenkor egy féregtelenítés, csakúgy, mint a kullancs- vagy bolhariasztó cseppek.

Forrás: