Létezik a női üvegplafon

Hiába lenne rá alkalmas, sok nő az anyaság miatt nem juthat feljebb a munkahelyi ranglétrán. A jogász-pszichológus konkrét megoldást javasol.

Az anyaság és a csúcskarrier jelenleg szinte törvényszerűen kizárják egymást. Több kórházi főorvosnőt ismerünk, de annál kevesebb főigazgató főorvosnőt. A rendőrségi hierarchiában elenyésző az ezredesek száma, míg igen sok az alezredes asszony, amely rang a szolgálati idő szerint és nem az érdemeik alapján illeti meg őket. Bankigazgatónőket ismerünk, bank vezérigazgatónőket viszont nem. Dr. Szöőr Anna jogász-pszichológus szerint ez az üvegplafon elméletnek köszönhető.

Anyák napjára  készülődve több barátnőmnek felvetettem, milyen csodálatos érzés az, hogy az anyaság öröme kárpótol minket a szakmailag megalázó üvegplafon elméletért. Legnagyobb meglepetésemre az értelmiségi nők egy részének fogalma sem volt magáról a kifejezésről, majd amikor elmagyaráztam a jelentését, felháborodtak a jelenségen és nem értettek egyet azzal, hogy az anyaság és a csúcskarrier törvényszerűen kizárják egymást” – mondta Dr. Szöőr Anna.

anyasag-001

 

Az üvegplafon elmélet egy esélyegyenlőségi fogalom amely azt jelenti, hogy a nők, pláne a többgyermekes anyák  eljuthatnak ugyan a munkahelyi hierarchiában a középvezetői szintig, de nem tudnak áthatolni egy láthatatlan mennyezeten, azaz a felsővezetői szintet már csak igen kevesen érik el.

Élettanilag és anatómiailag bizonyított tény, hogy a női agyféltekék összehangolt működése több egyidejű feladat ellátására is képessé teszi a szebbik nemet. Pszichológiai tesztek alapján kimutatható az anyák kiváló empátiás készsége és magas felelősségtudata, amely tulajdonságok összessége a felsővezetésben elengedhetetlen. Kérdés az, hogy az evolúció során miért alakult ez így? A válasz: maga az anyaság. Egy jó képességű ember mindent meg tud tanulni, de nem hagyhatjuk elveszni a munkaerőpiacon azokat a tulajdonságokat, amelyek a nőknél szinte reflexesek. Az empátiás készség, magas felelősségérzet, egyszerre többfelé figyelni tudás szoros összefüggésben van az anyai ösztönökkel. Véleményem szerint át kellene engedni a nőket az üvegplafonon, mert élhetőbb lenne tőlük a világ. Ebben komoly segítség lenne, ha a téma bekerülne a köztudatba, és az országgyűlés megszavazna egy női kvótát” – tette hozzá Dr. Szöőr Anna. 

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.