Kérem a következőt – A háziorvos választásról

A szabad háziorvos választás, mint alapjog, a legtöbb európai egészségügyi rendszerben létezik. A szakorvosok választása már jóval korlátozottabb.

A magyar egészségügyi rendszerben az egyének nem fordulhatnak közvetlenül szakorvoshoz, hanem be kell jelentkezniük a választásuk szerinti családorvoshoz. A rendszer lényege azonban mégsem a jogszabályban foglalt sorokon alapszik: ebben a felállásban a bizalom a meghatározó elv. A kölcsönös bizalom orvos és betege között.

"Hiába adnak időpontot semmi értelme az előrejegyzésnek." "Már órák óta itt ülök, és semmi nem történik. Még jó, hogy már nem kell háromszáz forintot fizetnem. Igazából nekik kellene fizetniük, amiért ennyit várakoztatnak." ‘"Ráadásul mostanában rengetegen vannak a váróban, biztosan az influenza. És még mindig heten vannak előttem. Jézusom, azt az embert már a múlt héten is láttam itt, most rosszabbul néz ki, vajon mi baja lehet…remélem nem kapok el tőle semmi nyavalyát."

Aki járt már háziorvosnál, annak minden bizonnyal ismerősen csengenek a fenti sorok. Valóban ideális lenne, ha egy háziorvosi rendelés alatt minden beteg kezelésére legalább fél óra jutna, és várakozás nélkül, mindenki elégedetten távozhatna a rendelőből. Az orvostudomány sajnos még nem tart ott, hogy a betegek számát szabályozza. Azonban, némi rákészüléssel, jelentősen csökkenthetjük a kezelés idejét.

Mielőtt elindulnánk orvosunkhoz, alaposan ellenőrizzük, hogy minden szükséges dokumentumot – személyi igazolvány, lakcímkártya, TAJ-kártya – magunkhoz vettünk-e. Ideális esetben egy gyors zuhany, ha nincs rá lehetőség, alapos arc-és fertőtlenítő kézmosás előzze meg a háziorvosi vizitet. Ez nem csak a H1N1 vírust hivatott kivédeni, hanem orvosunkat is megtiszteljük azzal, hogy ápoltan jelenünk meg a rendelőben.

orvos88

A váróban lehetőleg kerüljük ismerőseink puszival való üdvözlését, valamint a kézfogást. Ha nincs túlzottan fagyos idő, és rétegesen felöltöztünk, akár kint is várhatunk a rendelő udvarán vagy a szabad előtérben. Az egészségügyi papírmaszkok talán viccesen néznek ki, de egy nemrég végzett tanulmány szerint ezek egyszerű védelmet adnak a terjedő vírusok és baktériumk ellen.

Egyértelműen, lényegre törően fogalmazzuk meg panaszunkat, próbáljunk a betegségre koncentrálni. Sokszor előfordul, hogy több beteg szeretne hosszasan mesélni a betegség kialakulásáról, és bár jól esik az emberi beszélgetés, amely az orvos és betege közötti bizalmat is erősíti, sajnos a kezelés során erre nincs mindig lehetőség.

"Na végre, 2 óra várakozás után már az orvosi szoba előterébe jutottam. Már csak egy paraván választ el orvosomtól. De mi történik bent? A következő pillanatban egy öreg bácsikát pillantok meg, ájultan fekszik a kezelőn. Épp a halálból hozta vissza a doktornő…? – mesélte az egyik betegünk. Ha következő alkalommal is sokat kell várniuk a betegekkel teli rendelőben orvosukra, kérem, legyenek türelmesek, és megértőek: a rendelőben alapos vizsgálat folyik, lehet, hogy éppen életet mentenek meg.

Forrás: