Így betegít meg az unalom!

Bármilyen meglepő, de az unalom nem csak egy hátráltató, negatív viselkedésforma, hanem komolyabb betegségek okozója is.

Az unalom öl

Egy londoni kutatás eredménye alapján bebizonyosodott, hogy aki sokat unatkozik, és tétlenül üldögél, annak nagyobb esélye van a korai halálra, mint a kiegyensúlyozottan aktív életet élő társainak. A túlzott tétlenségnek és motiválatlanságnak ugyanolyan káros a hatása, mint a stressznek és a túlhajszoltságnak.

A felmérésben résztvevők közül azok, akik gyakran vagy állandóan unatkoztak, nagyobb arányban haltak meg szívpanaszok miatt, mint a többiek. Az unalom nem önmagában okoz betegséget, hanem a magatartásforma miatt kialakuló egészségkárosodás következtében.

Az ilyen viselkedés lehet a különböző szenvedélybetegségek – alkoholizmus, drogfüggőség – egyik tünete, de a depresszióhoz is kötődhet. Ez utóbbi pszichés problémát, már régóta a szívbetegség lehetséges kockázati faktorának tekintik.

unalom

Az unatkozó ember valószínűleg nem érez elég motivációt arra sem, hogy helyesen táplálkozzon, egészségesen éljen, kellő rendszerességgel mozogjon, és ápoltságával törődjön.

Nagyon fontos, hogy a környezetünkben élő, gyakran unatkozó embereket próbáljuk minél változatosabb ,,ingerküszöbbel kínálni”, testreszabott otthoni teendőkkel, feladatokkal és célokkal szolgálni számukra!

Csak apránként adagoljuk a különféle lehetőségeket – alkotás, főzés, házi kedvenc tartása, séta, mozi stb. -, és mindig nézzük meg, milyen hatást értünk el vele! Vizsgáljuk meg, hogy mi az, amit önmagához képest szívesen csinál, és ami elvonja a figyelmét az unalom leghalványabb esélyéről is.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.