Hipnózissal vége a körömrágásnak?

A körömrágás nagyon kellemetlen szokás – a felnőttek egy része máig nem tudta abbahagyni. Talán a hipnózis segíthet rajtuk?

Bár valójában egy egészségtelen és visszataszító szokás, még mindig jelentős számú ember sorolhatja magát a körömrágók táborába. Maguk is szégyellik, hogy körmeik csúnyán le vannak rágva és képtelenek lemondani rossz szokásukról – ezért általában próbálják elrejteni ujjaikat. Ha körmeiket nem érik el, azt legtöbb esetben a köröm környékén a bőrük bánja: azt kezdik kikezdeni.

Mindez a körömrágással küzdő ember kezét valóban visszataszítóvá teheti. Ha hosszú éveken át folytatódik a körömrágás, az komoly deformálódást eredményezhet a köröm szerkezetében, körömágy-paronychiához, fogászati problémákhoz is, így ínysérülésekhez vezethet, a gyomorfertőzésekről nem is szólva: utóbbiak annak köszönhetőek, hogy az ember minduntalan körmét, ujjait rágja, amely bizony piszkos lehet.

A gyógyszertárak többsége kínál keserű ízű körömlakkot, kesztyűt és egyéb megoldásokat arra, hogy megkönnyítse a körömrágás abbahagyását. Tartós megoldást azonban nem minden esetben hoz. A hipnózis ugyanakkor szolgálhat időtálló megoldással…

idegbaj3

Hogyan működik?

Legtöbb esetben a gyermekek szoknak rá a körömrágásra, 8-10 éves koruk környékén. A legtöbben azt is tudják, hogy ez a szokás káros rájuk nézve és terveket is szőnek abbahagyására. Lehet, hogy egy ideig valóban megállják, hogy rágják körmüket – ám elég egy kis stressz, és az ujjukat ismét a szájukhoz emelik. A körömrágás tulajdonképpen nem teljesen tudatos cselekedet – mégis egyféle elégedettséget, örömöt nyújt a körömrágó számára. A többféle gyógyítási módszer közül a hipnózis mutathat fel leginkább eredményeket. Professzionális segítség – terapeuta – mellett, de akár egyedül is végezhető, önhipnózissal.

A professzionális hipnoterápia

Az Erickson-hipnózist és a Neuro-lingvisztikus programozás-technikákat sikerrel alkalmazták a helytelen szokások kezelésére minden korcsoportban. Olykor a terapeuta a hagyományos hipnózis módszerét is használja a célra. A módszer első lépése az agyat relaxált állapotba hozni, hogy a kezelést megkezdhessék. Mivel a körömrágás lényegében tudat alatt történik, a terapeuta a tudatalatti elménkhez fog beszélni és elmagyarázni neki, hogy a szokásunk rossz és kerülendő. Majd a tudatalatti elménk megkérdezi a tudatos elmét, szeretnénk-e még rágni a körmünket és rongálni azt.

kez3

A terapeuta használhatja az ún. lehorgonyozás módszerét, melynek során a páciens agya egy kis időre „különáll” tőle, és segíti leállítani a kényszeres szokást. A kezelés harmadik szakaszában a neuro-lingvisztikus programozási technikákra kerül sor. Ilyenkor a terapeuta a páciens agyát arra programozza, hogy utasítsa el teljes mértékben a körömrágás szokását. A professzionális hipnózis mindig pozitív eredményekkel zárult. Időtartama terapeutától függően változhat.

Ön-hipnózis

A technikát az ember önmagán alkalmazza, hogy ellenőrzés alatt tartsa és megszüntesse rossz szokását. Az ön-hipnózis rejtelmeibe ma már számos szakkönyv segítségével beleáshatja magát bárki – a köteteket természetesen hozzáértő terapeuták írták. A módszer lényege, hogy a páciensnek mély légzés technikákat kell alkalmaznia, ha stresszesnek érzi magát. A következő lépésben teljes relaxációt kell elérnie.

Amennyiben a körömrágás stressz miatt történik, a relaxáció nyugtató hatással van, csökkenti a stresszt és a szorongást. Tudatalattinknak el kell magyaráznunk, hogy szép és egészséges körmöket szeretnénk, és ne tűrje tovább a körömrágás okozta fájdalmat. A szép és egészséges körmöket vizualizálni is kell, azaz el kell képzelni őket. Majd megerősítésre van szükség: többször is el kell ismételnünk, hogy mindig ilyen egészséges és szép körmökre vágyunk. Ha kellő akaraterővel rendelkezünk, az önhipnózist valóban érdemes kipróbálni.

A terápiák hatása többnyire tartós – ha egyszer abbahagyjuk rossz szokásunkat, kezdjünk el arra koncentrálni, hogyan hozhatnánk helyre az elszenvedett károkat körmeinken. Növesszük a körmöket, ápoljuk krémekkel, készíttessünk szép manikűrt!

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: