Ha ittasan vezetsz, gyermeked is ezt teszi!

A legújabb felmérések szerint a rendszeresen, akár kis mennyiségben is alkoholt fogyasztó szülők gyermekei sokkal nagyobb valószínűséggel ülnek a volán mögé alkoholos befolyásoltság alatt.

A Florida Egyetem kutatói szerint a rendszeresen alkoholt fogyasztó szülők gyerekeinek 6 százaléka 21 éves kora előtt legalább egyszer ült már autóba alkoholos befolyásoltság alatt. Az Accident Analysis & Prevention című szaklapban megjelent cikk szerint ugyanakkor ez az arány absztinens szülő gyerekeinek esetében csak 2 százalék.

"Egyértelmű, hogy a szülők alkoholfogyasztási szokásait hatással vannak gyermekeik viselkedésére – nyilatkozta Mildred Maldonado-Molina, a Florida Orvosi Egyetem segédprofesszora – Fontos, hogy a szülők tisztában legyenek vele, hogy nemcsak kamaszkorban hatnak gyerekeikre, hanem fiatal felnőttkori viselkedésüket is befolyásolhatják."

A tudósok a kutatás során 10,000 családot interjúvoltak meg, majd életüket folyamatosan figyelemmel kísérve hét évvel később megismételték az interjúsorozatot. Bár a szülők általában nagyobb hatással vannak gyerekeik életére, mint a barátok, a kutatási eredmények szerint a gyerekek viselkedését nagyban befolyásolja barátaik viselkedése is. Azok a tinédzserek, akiknek barátai hajlamosak italosan vezetni, maguk is nagyobb eséllyel ülnek a volán mögé alkoholfogyasztás után – akkor is, ha szüleik egyáltalán nem isznak. A legnagyobb veszélyben azok a fiatalok vannak, akiknek szülei és barátai is rendszeres alkoholfogyasztók. Ezeknek a gyerekeknek az esetében az alkoholos befolyásoltság alatt vezetés előfordulási aránya 11 százalék.

l5m093fw2

"Nagyon fontos, hogy megértsük, miként hat a fiatalokra szüleik és társaik viselkedése – nyilatkozta Tara Kelley-Baker, a Pacific Institute for Research and Evaluation vezető kutatója, aki a mostani vizsgálatokban nem vett részt – A legtöbb szülő úgy gondolja, egy bizonyos kor után nincs hatása gyermeke fejlődésére, pedig ez általában nem igaz."

A kutatókat meglepte, hogy a nemek között semmilyen eltérés nem mutatkozott: a szülők és a barátok hatása mindkét nemnél hasonló. "A rizikófaktorok is közösek, erre pedig mindenképp fel kell hívni a szülők figyelmét – nyilatkozta Maldonado-Molina – Az otthoni környezet gyakorolja a legnagyobb befolyást a fiatalokra, és bár a legtöbb szülő nem tartja károsnak a mértékletes alkoholfogyasztást, úgy tűnik, mégis gondokat okozhat."

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.