Elbocsátó szép üzenet

Egy alkalmazottól sosem egyszerű megválni, s ha az alkalmazott ráadásul nagyon zokon veszi a hírt, akkor igen kellemetlenné válhat a helyzet!

,,Ha valakinek el kell bocsátania egy kollégáját, az jobban teszi, ha olyan formába adja elő a rossz hírt, hogy az üzenet a lehető legkevésbé váltson ki negatív reakciót az érintettből" – állítja egy brit szakértő.

Paul Harvey a New Hampshire Egyetem menedzsment professzora szerint nem csupán arra érdemes figyelni, hogy az elbocsátott kíméletesen essen át a rossz hír közlésén, de az is fontos, hogy tudjuk, kivel állunk szemben, azaz ne kerülje el figyelmünket, hogy a kirúgás előtt álló munkaerő ellenséges attribúciós attitűddel rendelkezik, vagy sem.

shutterstock_7544660811

A professzor szerint emellett nagyon fontos, hogy a vezetők értsék beosztottjaik személyiségét. Az ellenséges attribúció annyit tesz, hogy valaki hajlamos-e másokat okolni szinte bármilyen negatív előjelért, változásért az életében.

Az ilyen emberek felismerése viszonylag egyszerű: soha nem vállalnak felelősséget a tetteikért, gyakran keresnek bűnbakokat, és sokszor dühbe gurulnak. Az ilyen típusú munkaerő leépítésekor az angol szakember szerint az a legfontosabb, hogy a lehető legpontosabban közöljék velük, miért került sor a leépítésükre, és miért éppen ők kerültek az elbocsátandók közé. Más esetben, az üldöztetésükbe vetett téveszméiket erősítené az elbocsátásuk is.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.