Családi béke kontra testvérharc

Mit tehet a szülő, hogy békés legyen a családi kapcsolat, avagy hogyan neveljünk szerető testvéreket? Tippek a testvérek közti békéért!

Minden szülő arra vágyik, hogy gyermekei között a testvérkapcsolat egy szoros kötelékké váljon. Ettől függetlenül tisztában vannak vele, hogy a vitás helyzetek elkerülhetetlenek a legjobb tesók között is. A legtöbb esetben azonban hamar elül a vihar, és ismét a békéé lesz a főszerep a családban. Pontosan mennyire számít a nevelés a testvérkapcsolatok kialakulásánál?

Különleges kötelék

A családtagok génállományának összehasonlításakor, a testvérek eredményei egyeznek leginkább. A gyerekek közti szoros kapcsolat tehát tudományosan is alátámasztható. Ennek ellenére nem minden családban szent a béke. A szülőknek már a második gyermek születésének pillanatától kezdve, tudatosan törekedniük kell arra, hogy ez a kötelék igazán szorossá és harmonikussá váljon.

A testvéri kapcsolat alapjai

Az elsődleges tényező a gyerekeket körülvevő minta. Rendkívüli módon meghatározza a későbbi éveket, és az egymáshoz való viszonyukat, hogy milyen kapcsolati mintából táplálkoztak az apróságok.

Az egészséges köteléket tehát a szülők egymással folytatott viselkedése, nagymértékben befolyásolja. Itt elsősorban a konfliktusok kezelésére kell figyelnie a szülőknek, illetve fontos, hogy milyen hangnemben és szóhasználattal kezelik a vitás helyzeteket.

gyerekek23

A nagytesó figyel

Szintén mérvadó, hogy az idősebb testvérben mielőbb kialakítsuk az öccse, vagy húga iránti védelmet és gondoskodást. Persze a trónbitorló új jövevényre gyakran féltékenyek a testvérek, így ez nem mindig egyszerű feladat, azonban, ha kialakult a védelmező ösztön és a feltétlen szeretet, az a későbbi kapcsolatuk biztos alapját jelenti.

Amit szabad Jupiternek…

Ugyancsak gyakori probléma, hogy a szülők a kisebbik gyerkőcnek adnak igazat a legtöbb esetben. Ez azonban nem mindig jó taktika, hiszen a kistestvér sem tehet meg mindent. Meg kell tanítani a bátyja, vagy nővére iránti tiszteltre, és szófogadásra. Ez szintén fontos alap a lesz a továbbiaknak.

A megoldatlan konfliktusok visszaköszönnek

Pszichológiai tanulmányok bebizonyították, hogy a fiatalabb korban vitákat kiváltó, megoldatlan problémák felnőttkorban ismét felszínre törnek, vagy más problémákat generálnak. A szülőknek törekedniük kell arra, hogy a nézeteltérések mielőbb megoldódjanak, ráadásul véglegesen.

alvas75

Tiltólista

Íratlan szabályok, amiket tilos elkövetnie a szülőknek. Többek között soha nem szabad a gyerkőcök képességeit jelenlétükben összehasonlítani! Nem ajánlatos a testvérek közötti vitába beleszólni, mivel a konfliktuskezelés fontos része az egészségesen működő kapcsolatnak, vagyis a pártatlanság elengedhetetlen, mivel semmiképpen sem pártolhatja a szülő valamelyik gyermekét a vitás ügyekben.

A szeretet a lényeg

Bár rendkívül közhelyesen hangzik, mégis a kapcsolatok bázisa és összekötő ereje valóban a szeretet. Ha családi béke veszi körbe a gyerekeket, és a konfliktusok során a szülők elmagyarázzák, miért fontos, hogy összetartó, szerető testvérekké váljanak, erős kötelék fog kialakulni köztük.

Forrás: