Bizalom a zavarban?

Ön is a könnyen piruló embertípusba tartozik? Semmi gond! A Kalifornia Egyetem legújabb felmérése szerint azok, akik könnyen zavarba hozhatók általában megbízhatóbbak és bőkezűbbek a többi embernél.

"A könnyen zavarba hozható emberekre szívesebben bízzuk titkainkat és értékeinket. A bizalom és az együttműködés egyik alapja lehet a mindennapi életben az, ha tudjuk, hogy a másik könnyen zavarba jön" – nyilatkozta Robb Willer, a Journal of Personality and Social Psychology című szaklapban megjelent cikk társszerzője.

A tudósok szerint a szemérmes természet a magánéletben is hasznunkra lehet. "Sokak számára egy könnyen zavarba hozható ember erényesebbnek és vonzóbbnak tűnhet, mint egy kevésbé visszahúzódó – nyilatkozta Matthew Feinberg, a kutatás vezetője – A lényeg, hogy nem kell szégyellnünk, ha könnyen zavarba jövünk, mert mások szemében ez egy előnyös tulajdonság."

Persze ez a fajta zavartság nem azonos a szociális szorongással és a szégyenérzettel, ami általában komoly belső érzelmi konfliktusok velejárója.

A tudósok egy sor kísérletet végeztek el, hogy rájöjjenek, milyen hatással van az emberek szociális kapcsolataira, ha valaki zavarba jön a közelükben. Az első kísérletben 60 egyetemistát kértek meg, hogy meséljenek el egy kínos történetet, majd osztályozták őket annak fényében, hogy mennyire jöttek zavarba a történet elmondása közben.

y4no2pkc8

Az egyetemisták emellett részt vettek egy Diktátor Játék elnevezésű kísérletben is, amelyben minden résztvevő 10 sorsjegyet kapott. A sorsjegyekből a résztvevők annyit osztogathattak el és tarthattak meg, amennyit akartak. Az eredmények szerint azok, akik leginkább zavarba jöttek a kínos történetek mesélésekor, általában nagylelkűbben viselkedtek a sorsjegyek elosztásánál.

Egy másik kísérletben a résztvevőknek egy videofilmet kellett megtekinteniük, amelyen egy egyetemi hallgató épp értesül róla, hogy hibátlan dolgozatot írt. A profi színész által alakított egyetemista a felvételek egy részén büszkeséggel, a többin szerény zavartsággal fogadta a sikert.

A résztvevőknek ezek után egy játékot kellett játszaniuk a színésszel, aki a videón mutatott viselkedése alapján vagy elnyerte a résztvevők bizalmát, vagy nem. "Egyszerűen jobban megbízunk azokban, akiket könnyen zavarba lehet hozni – nyilatkozta Feinberg – Az ilyen emberekkel szívesebben alakítunk ki barátságokat és üzlettársi kapcsolatokat is."

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.