Barát határozza meg a viselkedést!

A makákó majmok megfigyelése után a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy nem a család, hanem a barátok befolyásolják leginkább az egyén viselkedését.

Jerome Micheletta és Dr. Bridget Waller, a Portsmouthi Egyetem Pszichológiai Karának oktatói szerint a főemlősöket jobban befolyásolják a barátaik, mint a rokonaik. Ezzel megmagyarázható az is, hogy az emberek között hogyan alakulnak ki a társas kapcsolatok.

Micheletta a Hampshire-i Midwell Szafariban figyelte meg, hogyan befolyásolja a csoport, hogy tagajai merre néznek. Véleménye szerint ugyanis a másik tekintetének követése a társas fejlődés egyik kulcsfontosságú jelének tekinthető. Úgy tapasztalta, hogy a makákók mindenki tekintetét követték, legyen az rokon, barát vagy a csoport egyik domináns tagja, ám leggyorsabban a barátaikat utánozták.

m8jiozeq2

„Kutatásunk szerint a makákókat leginkább a barátaik befolyásolják abban, merre nézzenek. Ez egybecseng azzal, ami megfigyelhető a többi főemlősnél – köztük az embernél is” – nyilatkozta a PhD-hallgató fiatal kutató.

A tanulmány az Animal Behaviour című folyóiratban jelent meg. Micheletta szerint a másik tekintének követése nem véletlen: „A makákók a tekintetkövetésel oldják meg az olykor nehéz társas helyzeteket. Néha csak egy alig észrevehető szemmozgásról van szó. Ezzel jelzik, ha valami érdekeset találtak, például élelmet, esetleg éppen veszély fenyeget. A mi felfedezésünk az, hogy a másik sokkal gyorsabban reagál, ha a barátjától érkezik a jelzés."

Valószínűleg ennek oka az, hogy a baráttól szerzett információ jelentősebbnek tűnik a többinél. Ezáltal jelezhetik azt is, hogy támogatják társukat egy esetleges konfliktus kirobbanásakor, ez a társas kapcsolatokat is szorosabbra fonja.

Forrás: