A jó tanár-diák kapcsolat!

Kevésbé valószínű, hogy a középiskolás diákok alkohollal vagy a drogokkal kísérletezzenek, ha jó a kapcsolatuk tanáraikkal – derült ki egy új tanulmányból.

Amikor egy gyerek belép a tinédzserkorba, természetes, hogy nyitottabbá válik a világ felé, és szeretne minél több új tapasztalatot szerezni. Sokszor azonban ez a nyitottság vakmerő és veszélyes tettekhez vezethet, miközben a szülők otthon csak remélhetik, hogy csemetéjüket semmi baj sem éri. Bár azt a tudósok már régóta hangsúlyozták, hogy a kortársak nyomása, a barátok befolyásoló ereje rendkívül döntő ezekben az érzékeny években, a legújabb kutatásokból kiderült, hogy a tanárok is fontos szerepet játszhatnak a kamaszok jó útra terelésében.

gyermek28

A Seattle Gyermekkutató Intézet kutatói ugyanis úgy vélik, hogy meghatározó a tanári támogatás, olyannyira, ha a gyerek számíthat a bizalmára, és megvitathatja vele a problémáit, kevésbé valószínű, hogy túl korán próbálja ki az alkoholt, vagy a drogokat. "Az eredményeink meglepőek voltak. Azt eddig is tudtuk, hogy a középiskolai tanárok fontos szerepet játszanak a diákok életében, de ez az első kutatás, ami azt mutatta, hogy a jó kapcsolat alacsony alkoholfogyasztást eredményez" – magyarázta Carolyn McCarty, a kutatás vezetője.

Az 521 diák bevonásával folytatott vizsgálatból is kiderült, hogy a hatodik osztályos vagy fiatalabb diákok közül többnyire azok kezdenek drogozni vagy alkoholizálni, akik megelőzően depressziós tüneteket mutattak. A szakértők ezért úgy vélik, hogy a depresszió maga is kockázati tényező. A tanulmány a Psychology of Addictive Behaviors oldalain jelent meg.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: