A fitneszőrültek domináns szexmániások is

A sportőrültek vagy fitneszőrültek esetében megnövekedett szexuális étvágy tapasztalható, mely agresszív, szociálisan domináns magatartásformával társul.

A fitneszőrültek szexuális aktivitása

Dr. Peter Biro munkacsoportja rovarokat, madarakat és más állatokat tanulmányozott, melynek fókuszában a magatartás és az anyagcsere összefüggése állt. A Trends in Ecology and Evolution című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a magas anyagcsereszint következménye testmozgási aktivitás növekedése, ami magatartásváltozást von maga után, ez pedig magában foglalja a szexuális aktivitás növekedését is.

sport_egeszseg

Van aki a sült krumpliért, van aki a sportért és a testmozgásért van oda – magyarázza Dr. Biro.  Az atléta típusról gyakran asszociálunk a agresszív, vagy szociálisan nyitott személyre, míg a lustábbakat inkább szociálisan félszeg, vagy engedelmes tulajdonsággal ruházzuk fel. Ugyan ezek általánosítások, a legtöbb ember mégis egyetért ezekkel az ítéletekkel.

Megfigyelték, hogy a fogságban élő állatok, amennyiben korlátlan étel áll a rendelkezésükre, nem takarékoskodnak energiáikkal: az egerek órákat töltenek a forgókerékben futással, mások az állatkertben folyamatosan fel-alá járnak. Mivel nincs szükségük arra, hogy megdolgozzanak az ételért, ezért máshogy nem lehet jellemezni ezt a formát, mint szabadidős testmozgás. Azt is megfigyelték, hogy a gyorsabb anyagcserével rendelkezőknél fokozottabb mind az agresszió, mind a szexuális aktivitás.

Chris Jones (Nuffield Egészségügyi és Wellness Központ, London) szerint ebben a megfigyelésben nincs semmi meglepő, ugyanis ismert tény, hogy a tesztoszteron és az adrenalin mind nőknél, mind férfiaknál növeli a libidót. A rendszeres testmozgás pedig pont ezen hormonok szintjét emeli. Vagyis ez akár új megoldást is jelenthet a szexuális étvágy csökkenésének megoldására.

Forrás: MTI


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.