A férfiaknak semmi gondjuk…

Immáron hivatalos: a nők az anyagi gondok miatt forgolódnak álmatlanul éjszakánként, míg a férfiak oka erre… egyszerűen semmi.

Egy felmérésben arról kérdezték a résztvevőket, mi okoz számukra álmatlan éjszakákat, és a nők 30 százaléka azt felelte, az anyagi gondok, így ez lett a legtöbbször említett probléma. A férfiak 35 százaléka azonban azt válaszolta: semmi.

Ezer, átlagos keresetű férfit és nőt vontak be a vizsgálatba.

A válaszok alapján a második leggyakoribb ok, ami nem hagyja a nőket aludni, a sok felhalmozott teendő.

Linda Descano a Women&Co munkatársa így nyilatkozott: „Rohanó világunkban nagyon nehéz megbirkózni az anyagi problémákkal. És mivel adataink szerint a nők 66 százaléka egyedül viszi otthon a háztartást, nem nehéz elképzelni, mennyire aggasztja őket a sok el nem végzett teendő.”

Az eredmények a társadalomtudósokat éppúgy nem lepték meg, mint a dolgozó anyákat. Arlie Russell Hochschild nagy hatású műve, a Második műszak már 1989-ben felhívta a figyelmet a két nem munkaterhei közti egyenlőtlenségekre.

alvás

Ez volt az első olyan tanulmány, amely kimutatta, hogy a növekvő munkahelyi elvárások mellett továbbra is főleg a nőkre hárulnak a háztartási teendők.

A Times magazinban nemrég megjelent felmérés szerint azóta kicsit javult a helyzet. Azonban a The Huffington Post című lap közvetlen összefüggést talált a házimunka és a magas vérnyomás között.

Manisha Thakor pénzügyi tanácsadó ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a nők a gyereknevelés és az idős szülők gondozása miatt továbbra is átlagosan 11,5 évvel dolgoznak kevesebbet munkahelyen, mint a férfiak, miközben 5-7 évvel tovább élnek. Ugyanazért a munkáért, amiért a férfiak egy dollárt, a nők 77 centet kapnak.

A nők 73 százalékát aggasztja emellett az, hogy rendezetlennek érzi a dolgait, szemben a férfiak 59 százalékával. A dolgok rendezése után a nők 50 százaléka pihentnek, 40 százaléka boldognak érzi magát, ez az arány a férfiaknál 41 és 37 százalék.

Forrás: https://napidoktor.hu/