A férfi pozitív hozzáállása életben tartja a házasságot?

Úgy tűnik, ha a férfi kellemes, pozitív személyiség és mellette jó egészségnek is örvend, az garantálja a hosszútávú, boldog kapcsolatot.

Boldogok azok a hosszú ideje tartó kapcsolatok, házasságok, melyekben a férjnek nemcsak megfelelő az egészségi állapota, de kellemes a személyisége is. Ám ha ugyanez a feleségre igaz, az nem játszik akkora szerepet a házasság harmóniájában – derítette ki egy új, Chicagói egyetem által elvégzett tanulmány.

Valójában inkább a férj egészsége az, mely konfliktusokhoz vezethet egy házasságban – emelte ki James Iveniuk tanulmányvezető. Miközben a korábbi tanulmányok arra koncentráltak, milyen hatása van a házasságnak vagy a hosszú ideje tartó kapcsolatnak az egészségre, Iveniuk csapata arra volt kíváncsi, hogyan is működik ez fordítva. Vagyis, hogyan befolyásolják a személyiségjegyek és az egészségi állapot a későbbiekben a kapcsolatban előforduló konfliktusokat.

A tanulmányhoz egy nemzeti felmérés adatait használták, melynek során 953 heteroszexuális párt elemeztek: élettársi kapcsolatban vagy házasságban élőket. A nők és férfiak 63 és 90 év közöttiek voltak, házasságuk pedig átlagosan 39 éve tartott. A tanulmányt a Journal of Marriage and Family szaklap közölte.

gyuru

A kutatók vizsgálták mind a partnerek egészségére, mind pedig a személyiségjegyeikre vonatkozó információkat, így a kellemes, szeretetreméltó személyiséget vagy azt, hogy ez mennyire volt fontos a partnernek abban, pozitív fényben tünteti-e fel őt. Az olyan személyiségjegyeket, mint az extraverzió, szintén figyelembe vették. Ez nemcsak arról szól, szeret-e társaságba járni, kimozdulni az ember, hanem arról is, mennyiben ad neki energiát a társaság, mennyire impulzív és képes önuralmat gyakorolni.

A családi konfliktusok felméréséhez a kutatók azt elemezték, hányszor kritizálja egyik partner a másikat, túlságosan sok elvárást támaszt-e a másikkal szemben és milyen mértékben megy a másik idegeire. Ha a férj egészsége rossz, a feleség sokkal több esetben számol be konfliktusról – állapította meg James Iveniuk. Ennek ellenkezője viszont nem igaz – a férj egészségi állapota nagyobb befolyással van a feleségre, hiszen a nők részéről egyébként is nagyobb az elvárás a törődésre, gondoskodásra. Ha a feleség beteg, a férj sokszor egy másik családtagot kér meg arra, hogy segítsen a gondozásában.

szerelem

Amennyiben a férj pozitív személyiség, ugyancsak kevesebb a konfliktus, és ez sem igaz a feleségek esetében: a nők pozitivitása kevésbé játszott szerepet a férfiak konfliktusokról szóló beszámolóiban. Ugyanakkor, ha a férfi könnyebben vált stresszessé és nagyon extrovertált személyiség volt, a feleségek többet panaszkodtak a házasságukra. Egy stresszes személyiséggel nyilvánvalóan nehezebb együtt élni, és ezt a feleségek nehezebben is viselik, mint a férjek a stresszesebb feleségüket.

Azok a nők, akiknek a férje extrovertáltság tekintetében magas pontszámot ért el, nem találták egyszerűnek „megszelídíteni” őt, és az energiájával, impulzív magatartásával is nehezen boldogultak. Egy szakember, aki nem volt a tanulmány részese, elmondta, mindez rámutat arra is, hogy a nők hajlamosak magukra venni, maguk hibájának tekinteni ezeket a dolgokat.

Nem újdonság, hogy a nők érzékenyebbek mások érzéseire és viselkedésére. „Arra lettünk nevelve, hogy érzékenyebben érintsen, hogyan viszonyulnak hozzánk mások” – hangsúlyozta Jamila Bookwala pszichológia professzor, az Easton-i Lafayette College munkatársa, aki a házasságok minőségét tanulmányozza. Amennyiben a férj pozitívabb, a feleség jobbnak érzi a házasság minőségét, de ha a feleség mogorva, az kevésbé érinti meg a férjet. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a férfiak könnyebben tudnak „vállat vonni” a sértő megjegyezésekre és kritikákra.

shutterstock_45397171

Más kutatások arra jutottak, hogy általánosságban az idősebb férfiak jobb minőségűnek értékelik házasságukat, mint az idősebb nők. A hosszú kapcsolatban élők általában tesznek egy lépést hátra és elgondolkodnak azon, képesek lennének-e másként csinálni a dolgokat, hogy megőrizzék vagy növeljék a harmóniát. James Iveniuk azt ajánlja, vessünk egy pillantást saját reakcióinkra. Ha az emberben megvan a hajlam, hogy a probléma első jeleire visszavonuljon, kiszálljon a beszélgetésből, talán arra is képes, hogy maradjon és mégiscsak megbeszélje a problémát. A nőknek pedig el kell fogadniuk, hogy ők sokkal inkább kapcsolat-orientáltak, és ez érzékenyebbé teszi őket a kritikára – tette hozzá Jamila Bookwala.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.