Tények és tévhitek a lézeres szőrtelenítésről

A hagyományos szőrtelenítési eljárások csak rövid távú megoldásokat nyújtanak, ezen kívül számos veszélyes bőrproblémát eredményezhetnek.

A lézeres szőrtelenítés látványos és hosszú távú megoldást kínál a problémára, ám bizonyos szabályokkal itt is érdemes tisztában lenni. Dr. Pokol Evelint, az IdealMed orvos-esztétikai centrum bőrgyógyász szakértőjét kérdeztük az előnyökről és a hátrányokról!

A hagyományos módszerek hátrányai

A szőr túlzott növekedése egyike azoknak a problémáknak, melyek ugyan nem tekinthetők betegségnek, mégis mindent megpróbálunk, hogy megszabaduljunk tőle. Apró pihék szinte mindenhol borítják a testünket, a probléma akkor kezdődik, mikor ezek elkezdenek sötétedni és megerősödnek.

A szőrtelenítésnek manapság számos elterjedt házi és kozmetikai módszere létezik, ezek azonban csak rövid távú megoldást jelentenek, arról nem is beszélve, hogy gyakran alakul ki az a kellemetlen utóhatás, melyet egyszerűen csak szőrtüszőgyulladásnak neveznek.

A gyantázás esetében nem csupán az égési sérülés veszélye állhat fenn, de az eljárás során sokan tapasztalnak allergiás reakciókat, emellett pedig a szőrszálak a visszanövés során a bőr alá is benőhetnek. A szőrszálak benövése két esetben alakulhat ki: ha a bőr kiszárad, megvastagszik, majd hámlani kezd, így eltömíti a szőrtüsző kivezető nyílását, vagy akkor, ha a szőrszálak gyengék, ezért nem tudnak a bőr felső rétegén áthatolni.

A nem megfelelő szőrtelenítési eljárás alkalmazása után akár hónapokig is láthatóak a bőr alatt a benőtt szőrszálak, még akkor is, ha már nem alkalmazzuk ezeket a technikákat. Ha esetleg gyulladás kíséri a folyamatot, akkor kialakult a szőrtüszőgyulladás.

Megoldás a szőrbenövésre és a szőrtüszőgyulladásra

A lézeres szőrtelenítés előnye, hogy hatása hihetetlenül tartós, kíméletes a bőrhöz, csak a szőrtüszőkre hat, a környező szöveteket nem érinti. „A kezelőfejből kibocsátott lézerfény a kezelt terület legsötétebb részében elnyelődik. Mivel a bőrfelület világos, a szőrzet pedig sötétebb, a lézer a szőrszálak festékanyagában, a melaninban nyelődik el, majd a szőrtüszőben hővé alakul és kiégeti, roncsolja a szőrtüszőben lévő mátrixsejteket, melyek nem hoznak létre több szőrszálat.

Ez csupán a szőrszálakra hat, a környező bőrfelület nem sérül meg, úgy, mint pl. gyantázásnál. Nem vált ki allergiás reakciókat, emellett pedig nem kísérik a fent említett kellemetlen tünetek, sőt gyulladáscsökkentő hatású, így a korábbi szőrtüszőgyulladásokat, szőrbenövést, és bőrirritációt is megszüntetheti.

A lézer normalizálja a faggyúmirigyek működését, összehúzza a pórusokat” mondta Dr. Pokol Evelin az IdealMed orvos-esztétikai centrum bőrgyógyász szakértője, majd hozzátette, hogy bár számos előnnyel jár a kezelés, ahogy a legtöbb eljárásnak, ennek is megvannak a hátrányai.

A legfontosabb szabályok

„Ha a lézeres szőrtelenítést vesszük alapul, akkor ott feltétlenül hangsúlyozandó, hogy sem barnító krémeket, se szoláriumozást nem ajánlunk már az eljárás megkezdése előtti időszakban, 3-4 héttel. A napozás ez alatt az idő alatt tilos, illetve nagy hangsúlyt fektetünk a fényvédelemre.

A szoláriumozást pl. abszolút ki kell hagyni, illetve ha a nyári időszakba belecsúszunk a kezeléssorozatba, fontos, hogy 30-50 faktoros fényvédőt használjunk a nyaralás alatt. Emellett a lézeres szőrtelenítés nem alkalmazható minden bőrtípuson, nagyon világos szőrzetre, és nagyon sötét bőrre nem használható, valamint ahhoz, hogy az eredmény tartós maradjon, évente fenntartó kezeléseket kell végezni”– tanácsolja Dr. Pokol Evelin.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.