Téli bőrápolási tippek – natúr módra

Gondolta volna, hogy a téli hónapokban teljesen más kozmetikumokkal kell óvni bőrünket, mint az év több napján? És azt tudta, hogy a nem megfelelő ápolás következtében bőrünk akár ekcémára is hajlamos lehet? Cikkünkben szakember segítségével adunk hasznos tanácsokat a téli bőrápoláshoz, természetesen natúr módra! 

Testünk elsődleges és legnagyobb kiterjedésű védelmi rendszere bőrünk, amely szüntelen védelmet biztosít a külső környezeti hatásokkal szemben. „A szélsőséges időjárás, és az ebből adódó gyakori hőingadozások alaposan megdolgoztatják tűrőképességünket, de bőrünk is folyamatosan a kiegyensúlyozáson munkálkodik” – informál Gerhát Kitti kozmetikus és okleveles szépségterapeuta. „Bőrünk könnyebben alkalmazkodik a melegebb hőmérséklethez, ezért van az, hogy a hidegebb időszakokban speciálisabb ápolásra van szüksége, mint az év többi napján. A hideg irritálja a bőrben található hőérzékelőket, érezhetően megzavarja annak mikrokeringését, ezért kipirul. A fűtés miatt ráadásul a szobában is szárazabbá válik a levegő, így bőrünk állapota romlik, érzékennyé válik, megnövekszik az allergiára, ekcémára való hajlam is.” – tájékoztat a specialista. Többek között ezért is lényeges, hogy ebben az időszakban – de akár az év többi napjain is – szintetikus anyagoktól mentes natúrkozmetikumokat válasszunk, hiszen ezek a termékek nem tartalmaznak mesterséges színezék- és illatanyagokat, szilikont, illetve kőolajszármazékot sem. A natúr hatóanyagok könnyedén bejutnak a mélyebb rétegekbe, és valódi, természetes tápanyagot nyújtanak a sejteknek.

kez

Kiemelten érzékeny területek 

A hidegebb időszakokban érdemes a zsírosabb testvajakat választani a hagyományos testápolókkal szemben, hiszen ezek gazdagabban táplálják a bőrt. Nagyszerű erre a célra például a természetes testápoló vaj bioaktív gránátalmával amely krémesen pazar mégis gyorsan felszívódó állaga révén gyógyítja  a kiszáradt bőrt. „A zsírosabb készítmények mellett nagyszerű szolgálatot tehetnek a különböző növényi olajok is, viszont ezeket kizárólag vizes bőrön alkalmazzuk!” – mondja Gerhát Kitti kozmetikus. Ilyen például a natúr folyékony arany 100%-os marokkói bioaktív argánolaja is, Omega 6 és 9 zsírsavakkal tökéletes hidratáltságot biztosít.

A helytelen táplálás következtében a szemkörnyék bőre – ami fokozottan zsírhiányos terület – gyorsabban kiszárad, húzódik és hamarabb ráncosodik. Éppen ezért, ezt a területet – 25 éves kor felett – külön ápolásban kell részesíteni” – mondja a szakember. Erre a célra a natúr szemránckrém bioaktív gránátalmával, illetve a natúr szemszéruma természetes holt-tengeri ásványokkal nagyszerűek lehetnek, amelyek gazdagon táplálják a szemkörnyék érzékeny bőrét.

A másik kényes terület a kézfej bőre. „Kezünk a nap folyamán rengeteg ingerrel találkozik, ilyen például a kézmosás, a vegyszerek vagy éppen a mechanikai hatások. Ezek miatt bőrünk (barrier) védő rétege sérül, ami télen a hideg és száraz levegő hatására fokozódik.” – tájékoztat a szépségterapeuta. Mindenképpen húzzunk kesztyűt, ha kimegyünk, illetve szerezzünk be egy jó minőségű, zsírosabb, kemikáliáktól mentes kézkrémet. Ezzel akár éjszakára be is csomagolhatjuk kezeinket (zacskó, majd pamutkesztyű) hogy az értékes hatóanyagok még inkább kifejthessék jótékony hatásukat. Erre a célra nagyszerűen alkalmazható a natúr kéz-és körömápolója természetes holt-tengeri ásványokat tartalmazó, gyorsan felszívódó kézápolója.

Drvaj

Ne feledkezzünk meg ajkaink védelméről sem! A szél és a hideg levegő megviseli ajkaink vékony, érzékeny bőrét, amely könnyen kiszárad, kicserepesedik, hiszen nem termel zsírt. Használjunk erre a területre olyan természetes ajakbalzsamokat, amelyek nyugtató hatásúak: érdemes kipróbálni például a natúr ajakbalzsamát bioaktív gránátalmával, amely a bőrfiatalító gránátalmán kívül értékes sheavajjal és méhviasszal azonnal megnyugtatja és táplálja ajkainkat.

Hajkoronánk védelme érdekében viseljünk sapkát, illetve használjunk olyan sampont és balzsamot, amely tápanyagokkal és nedvességgel látják el a hajszálakat, valamint újraépítik a száraz haj szerkezetét. Ilyen például a natúr sampon és hajkondicionáló bioaktív argánolajjal.

haj

Hasznos tippek hidegebb időkre

Télen több zsírra van szüksége bőrünknek, hogy megfelelő védelmet kapjon a hideg ellen, így ajánlatos éjszakai krémet használni nappalra is, vagy picit „testesebb” krémre váltani bőrtípusunktól függően.

Keressük fel kozmetikusunkat, aki segít megtalálni a bőrtípusunkhoz legjobban passzoló készítményeket, kozmetikusunktól érdeklődjünk a különböző tápláló kezelésekről, kúrákról, hogy bőrünk erős védőpajzs lehessen a hidegebb időszakokban is!

Bőrünk szépségéért nemcsak külsőleg, hanem belsőleg is sokat tehetünk: figyeljünk oda táplálkozásunkra! „Kerüljük az adalékanyagokban dús élelmiszereket, a cukrot, fehér lisztet, túl fűszeres ételeket! Fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt, olajos magvakat, kevesebb szénhidrátot, húst.” – tanácsolja a specialista.

Télen különösen fontos a vitaminok pótlása: szedjünk bőrszépítő vitaminokat, mint például az A, C, E, D-vitamin, az omega-3 vagy éppen a cink.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.