Szeretnénk tudni, mit kenünk az arcunkra

A magyar nők háromnegyede szokta elolvasni a szépségápolási és kozmetikai termékek összetevőinek listáját, valamint több mint fele szeretne bővebb és érthetőbb tájékoztatással találkozni az egyes termékeken – derül ki a német CD kozmetikai márka és az NRC piackutató által végzett reprezentatív felmérésből. A hazai piacon is találni már olyan kezdeményezéseket a gyártók oldaláról, amelyek segítik a vásárlók pontosabb eligazodását.

A magyar nők 76 százaléka szokta elolvasni a szépségápolási és kozmetikai termékek (tusfürdők, dezodorok, szappanok, krémek/testápolók) csomagolásán az összetevők listáját – derül ki a német CD kozmetikai márka és az NRC piackutató által közösen, 18-59 éves nők körében, 600 fő részvételével végzett reprezentatív kutatás eredményeiből. A 76 százalékból 26 százalék rendszeresen olvassa ezeket, mert érdeklik a kozmetikumok összetétele, további 50 százalék pedig esetenként fordít figyelmet az összetevőlistára. Azok közül, akik nem olvassák el (24 százalék) 11 százalék azért nem teszi ezt, mert nem érti a latin elnevezéseket és 13 százalék azért, mert nem érdekli ez az információ.

A kutatás azt is vizsgálta, hogy mekkora igény lenne arra, hogy a szépségápolási termékekre bővebb és érthetőbb termékleírást helyezzenek el a gyártók. Az eredmények kimutatták, hogy a magyar nők többsége örülne ennek: a válaszadók 56 százaléka mondta azt, hogy mindenképpen szükség lenne a bővebb és érthetőbb leírásra, 41 százalék válaszolt úgy, hogy nem zavarná a több információ, és pusztán 3 százalék szerint nincs szükség erre.

shutterstock_70100047

Azok körében, akik bővebb és érthetőbb termékleírást szeretnének, azt figyelhetjük meg, hogy a kor előrehaladtával egyre nő az igény a részletesebb leírásra is. A magyar 18 és 29 év közötti hölgyek majdnem fele (48 százalék) mindig elolvassa az összetevők listáját, a 30 és 39 év közötti nők kicsivel több, mint fele (52 százaléka) fordít fokozott figyelmet a kozmetikai termékek összetevőire. A 40 és 49 év közötti korosztályból 58 százalék, az 50 és 59 év közötti nőknek pedig 65 százaléka gondolja azt, hogy fontos lenne a termékeken egyszerűbb, ugyanakkor bővebb leírást feltüntetni.

„Egyértelműen látszik, hogy a magyar nők egyre inkább odafigyelnek arra, hogy mit kennek magukra, milyen szépségápolási termékeket használnak. Ezt az erősödő tudatosságot mutatja az erősödő igény a részükről, hogy több, illetve közérthetőbb információt látnának a kozmetikumok csomagolásán az összetevőkről” – véli Stefan Mulder, a CD termékfejlesztési vezetője. Hozzáteszi: pont ezt a könnyebb eligazodást szolgálják a CD márka által a termékeik csomagolásán a hivatalos összetevőlista mellett használt külön jelzések. A hazánkban az idei évben bevezetett CD Reinheitsgebot jelölés például jól láthatóan mutatja, hogy a termékek mentesek a vitatott összetevőktől, így nem tartalmaznak parabént, ásványi olajat, szilikont, színezőanyagot és állati eredetű összetevőket. Emellett a külön figyelemfelkeltő matricát viselő dezodoraik alumíniumsó-mentesek is.

Forrás: https://napidoktor.hu/