Ne kezeltesd, előzd meg!

Minden betegség esetében a legcélravezetőbb a betegség kialakulásának megelőzése, a primer prevenció. Ha a betegség már egyszer kifejlődött, és a betegség visszafordíthatatlan károsodásokat okozott, sokszor már késő beavatkozni, fokozottan igaz ez a fogászati megbetegedésekre. A jó száj higiéné és a prevenció alapja a helyes és rendszeres fogmosás, a jó minőségű fogkefe használata, az étkezések között rendszeresen cukormentes rágógumi rágása, és persze az évenkénti fogászati ellenőrzés.

A két nagy fogászati betegség a fogszuvasodás és a fogágybetegség lényegében bizonyos hajlamosító tényezőket leszámítva a nem megfelelő szájhigiénia miatt a fogakon felhalmozódó dentális plakk következménye.  A dentális plakk állandóan képződik és  ha már egyszer  kialakult  sem öblítéssel sem egyéb kémiai szerekkel nem távolítható el. Kezdeti stádiumban mechanikai dörzsöléssel, fogkefével vagy a fogorvosi székben polírozó kefékkel eltávolítható. Egy időn túl azonban a plakkból fogkő képződik és ezt már a kiadós fogmosás sem távolíthatja el, a kemény lerakódástól csak szakember szabadíthatja meg fogainkat speciális eszközökkel.  Egy bizonyos mennyiségű dentális plakk-kal mindenki együtt tud élni anélkül, hogy fogszuvasodást vagy parodontális gyulladást okozna.  Ha a fogorvos vagy dentál-higiénikus időnként tökéletesen letisztítja a fogakat, megfelelő otthoni fogmosási gyakorlat mellett a szájüreg egészséges állapotban tartható.  Ezért szükséges rendszeresen fogorvoshoz járni, még akkor is, ha nincs panaszunk.

Sajnos hazánkban a felnőtt lakosság nagyobb hányada csak panasz esetén fordul fogorvoshoz, vagy még akkor sem. Pedig klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a rendszeresen családi fogorvoshoz járó páciensek fogazati állapota sokkal jobb, mint a csak akut panasszal fogorvoshoz forduló populációé. Amennyiben évente legalább egy alkalommal ellenőriztetjük szánk állapotát és a fogorvos tökéletesen letisztítja fogainkat akkor egyrészt kisebb a valószínűsége annak, hogy a korábban már fennálló fogbetegség tovább romoljon, vagy ha mégis, a fogorvos időben be tud avatkozni. Ezeken a viziteken a fogorvos további, az életvitellel kapcsolatos tanácsokat is adhat, hogyan javítsunk a fogmosási technikán, milyen diétát folytassunk, vagy éppen hogy és mikor használjunk cukormentes rágógumit. Utóbbi sokat segít akkor, ha szánk szárazabb, vagy a fogkőképződés vagy fogszuvasodás hajlamunk erősebb.

fogmosás

Továbbá nagyon fontos a szájüreg egészének rendszeres kontrolja, az un. sztomato-onkológiai szűrés is, hisz hazánkban a szájüregi daganatok előfordulása igen gyakori és nagyon sok beteg csak előrehaladott gyógyíthatatlan állapotba kerül már szakorvoshoz. Amennyiben rendszeresen ellenőriztetjük állapotunkat az esetlegesen kifejlődő daganat vagy daganat megelőző állapotok időben kerülnek felismerésre és az időben elkezdett kezelés jó eredményt ad.

Te is tehetsz a fogaid egészségéért

Először is el kell fogadnunk, hogy nagyon nehéz helyesen fogat mosni, ennek az a fő oka, hogy nem látjuk az eredményt. Ezért gondolatban össze kell raknunk a száj és a fogak belső szerkezetét, és tudatosan, odafigyelve kell fogat mosni. A jó minőségű fogkefe is fontos, maximum 4 sávos, kis fejű, közepes szőrkeménységű fogkefét érdemes választani. A fogmosások közötti időben pedig a cukormentes rágógumi segít a fogfelszínek tisztán tartásában, és a nyálképződés serkentésében. A megfelelő nyáltermelés optimális szinten tartja a száj belső állapotát, így gátolja a baktériumok túlzott elszaporodását. A napi kétszeri alapos, minimum 2 percig tartó fogmosás mellett tehát, fontos az étkezések közötti, cukormentes rágógumi fogyasztása, valamint hogy ne felejts el évente új kontroll időpontot kérni a fogorvosodtól.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.