Ne csak a flittert tedd magadra szilveszterkor!

Egy előnytelen öltözet a hideg estén csúnyán elronthatja az új évünk kezdetét.

Az év utolsó napja jellemzően a sokak által kötelező buliknak aposztrofált ünneplés ideje, amelyre vagy reményekkel tele és vidáman, vagy éppen “nincs kedvem” hangulatban megyünk el. Egy a nem mindegy: hogy miben bulizzuk át ezt az éjszakát! Sokan hajlamosak megfeledkezni bulihangulatban arról, hogy nemcsak a megjelenés fontos, hanem az is, hogyan fogjuk érezni magunkat akár pár órával vagy napokkal később.

A szilveszteri mulatság az év egyik legnagyobb bulija – persze csak, ha valóban jól sikerül.

Az óév búcsúztatását meg kell ünnepelni, hiszen mindannyian várunk az új évtől valami újat: az éjféli köszöntőben mindig benne van, hogy titokban abban reménykedünk: az elmúlt évnél jobb lesz! Egészséget, boldogságot, jó állást, szerelmet, új élményeket, ismeretségeket hoz nekünk az új év.

Szívesen emlékszem vissza egy jó tíz évvel ezelőtti szilveszteri bulira. Egy panelház tizedik emeletén tartották a barátok, reggel fél hétig tartott – sokan még ekkor is, igaz, bár lassabban és kevésbé precíz léptekkel – de táncoltak…

Ki lazábban, ki szigorúbban vette a dolgot, de azért mindenki sötét színű, elegáns ruhában mulatott, csillogó-villogó felsővel vagy kiegészítőkkel ünnepibbé téve megjelenését.

Mintha korábban többen és jobban figyeltünk oda arra, hogy az év utolsó napja igenis egy ünnepély, amely nem feltétlenül szigorú eleganciát, de különlegesebb öltözéket kíván, mint a hétköznapok. Természetesen ma is vannak helyek, események, ahol elvárható a csinos, elegáns ruha, a magas sarkú cipő és az öltöny, nyakkendővel.

A házibulik, a kisebb kávézók, klubok forgatagában azonban egyre kevésbé – vannak igen szélsőséges esetek. Például, akik úgy vélik, egy márkás póló vagy mackófelső is megteszi erre az alkalomra (is). Ha virít, virít. Ha sárga, vagy élénk piros, akkor is. Nos, ez egyes estekben igen lelohasztó élmény tud lenni, de persze ízlések és pofonok. Egy biztos: ha ilyen szempontból mindegy is, az egészségünk szempontjából egyáltalán nem az, miben ünnepeljük az év utolsó napját.

A lányok szívesen vesznek fel erre az estére szoknyát – és miért is ne, legalább ilyenkor. Ám mielőtt elindulunk otthonról, nem árt számításba venni, hány fokot is mutat valójában az a hőmérő. Akkor is, ha ezt a fergeteges holmit már hetekkel ezelőtt, és direkt erre az alkalomra vettük meg!

A vadiúj, csinos csizmánk sem véd meg ugyanis attól, hogy felfázzunk – akármilyen rövid is a szoknyánk. Az újév első napján pedig elég lesz megbirkózni a másnapossággal, egy állandó hasgörcs és a mellékhelyiség órákra lefoglalása pedig senkinek sem hiányzik.

Az idomokat kellő mértékben prezentáló felsőkkel ugyanez a helyzet. Ha a vállat, a hátat, a derekat szabadon hagyó, vagy csupán ujjatlan darabot választunk, mindenképpen legyen nálunk egy vastag pulóver, amit ráveszünk – ne csupán a kabát.

Ha a táncparketten vagy a házibuliban nem is lesz rá szükségünk, elég, ha az ember lánya kimegy pár percre az erkélyre levegőzni, és máris kész a baj. Ilyenkor persze tanácsos, ha inkább valahol a közelünkben van a melegítő alkalmatosság, és nem a ruhatárban.

A derék megfázítása nemcsak rövidtávú következményekkel járhat – komoly baj is származhat belőle. Ha a vese megfázik, csökken a test táplálására, fűtésére és a védekezésre fordított energia is. A vese energetikai szempontból kapcsolatban van a tüdővel, ezért a vese energetikai gyengesége légzőszervi betegségeket is okozhat.

Azt sem árt, ha jól választjuk meg, milyen cipőben – csizmában – megyünk bulizni. A többség ilyenkor a magassarkúra szavaz, ami nagyon szép és elegáns, de a legjobb, ha már bejáratott! Az újonan felvett cipő ugyanis nagy eséllyel kitöri a lábunkat, és ez bizony az egész esténket tönkreteheti.

Ha mindenképp újat akarunk felvenni, legyen nálunk elegendő ragtapasz – így talán megússzuk nagyobb sérülés nélkül a lábbeli debütálását. Az is fontos, hogy a cipőben ne csak tipegni, hanem rendesen járni, táncolni is tudjunk, és ne másoknak kelljen hazatámogatniuk miatta. Ha a buliba menet nem is, de hajnalban, fáradtan szükségünk lehet a gyaloglásra is.

Ha semmiképp sem szeretnénk ugyanabban hazakeveredni, amiben a buliban mutatkoztunk, vigyünk nagyobb táskát, amelyben elfér egy kényelmes cipő.

A méretesebb táska egyébként nemcsak ebből a szempontból hasznos, hiszen szükségünk lehet többféle kiegészítőre, másik

harisnyára – mert ugyebár gyakran elszakad -, piperedolgokra, egy kis szemceruzára és rúzsra, ha a buli hevében halványulni kezd a smink, de ebbe belefér a kis kiszerelésű parfüm is, ami mindig jó szolgálatot tehet. Aki nagyon leleményes, az a szükséges dolgokat egy kisebb retikülbe is bepréselheti…

Nemcsak a hölgyeknek fontos azonban, hogy odafigyeljenek egy kellemes esti buli alkalmával is egészségükre. Bár a hosszú nadrág és a zárt cipő miatt kevesebb esélyük van a felfázásra, néhány szabályt nekik is ajánlott betartani. A cipőre ugyanúgy érvényes, hogy kényelmes legyen és strapabíró, amelyben egész éjszakai tánc után sem fájdul meg, gyötrődik a láb.

A férfiak esetében az elegánsabb megjelenés tartozéka mindenképpen az ing – nem árt azonban, ha alá is veszünk fel valamit, különösen, ha át sem látszik – jó szolgálatot tehet a hideg utcákon. Akárcsak egy meleg sál a szabadon hagyott nyaknak, amit a buliba érve aztán úgysem hagyunk magunkon.

Bár a partira menet sokakat fűt már az ital – amit a “bemelegítés” alkalmával fogyasztottak el – hazafelé menet bizony érhet minket kellemetlen meglepetés a zimankós, havas utcákon, amit érdemesebb megelőzni, hogy az új év valóban jól kezdődjön!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.