Minden harmadik felnőtt fogeróziótól szenved

Abban mindenki egyetért, hogy a gyönyörű mosoly és az egészséges fogsor akár a névjegyünk is lehet. Annál inkább nyugtalanságot ébreszthet bennünk a fogerózió problémája, hiszen még a fejlett európai országokban is minden harmadik felnőttet érint, de a problémának a felismerése és tudatossága gyermekcipőben jár. Ezért érdemes időben gondoskodnunk a megfelelő védelemről a visszafordíthatatlan szájüregi problémával szemben!

Mi a fogerózió?

A fogak sárgás elszíneződése, a dentin hiányossága és a fogak túlzott érzékenysége esetén fogerózióra gyanakodhatunk. Ezek lehetnek a savak behatásának eredményei, amelyek a fogzománcnak és a dentinnek lassú feloldódásához, valamint a fogak kemény szöveteinek fokozatos elvesztéséhez vezethet.

Az erózió a kezdeti stádiumban nehezen felismerhető. A probléma fontosságát – annak ellenére, hogy olyan veszélyes, mint a fogszuvasodás – ritkán ismerik el a fogorvosok. A felmérések azt mutatják, hogy az orvosok nem tájékoztatják kellően pácienseiket az erózió veszélyéről és annak következményeiről. Többek között ezért is fontos felhívni az emberek figyelmét a probléma létezésére és tüneteire, valamint a fogerózió megelőzésének fontosságára.

Beautiful woman smile with a toothbrush.

Fogerózió – milyenek tényezők hatására alakulhat ki?

A fogeróziót a különböző savak intenzív hatása váltja ki, amelyek egy része kívülről kerül a szervezetünkbe (pl. a táplálékkal), másik részét pedig maga az emberi szervezet termeli. A mindennapi friss gyümölcsben és zöldségben gazdag táplálkozás a vitaminok állandó és fontos forrása. Sajnos a szükséges és értékes anyagokkal együtt a szervezetünkbe a savak is bejutnak, amelyek a fogzománc szerkezetének fokozatos feloldódását, gyengülését okozhatják. Ugyanezt a problémát okozza az ecetes és savas édesítőkön alapuló savas szószféle, valamint az édesített szénsavas üdítő, a savanyú szörp, a gyümölcstea és a bor gyakori fogyasztása is. Eróziót okozhat bizonyos gyógyszerek szedése, valamint a fluort nem tartalmazó és alacsony pH-jú szájhigiéniai termékek gyakori használata.  A belső eredetű tényezők, – amelyek szintén a fogzománc eróziójához vezethetnek – többek között a gyomor- és nyelőcső-reflux (gyomorégés, rossz emésztés), a gyakori hányás, valamint a nyálképződés csökkenése, amelyet bizonyos gyógyszerek válthatnak ki.

Amíg a külső tényezők hatásának minden ember ki van téve, a belső eredetű tényezők csak egy bizonyos rizikócsoport tagjait érintik, pl. a terhes nőket, bulimiában vagy tápcsatorna betegségben szenvedőket, valamint a pszichotróp és hisztamin tartalmazó szert szedőket. Sajnos sem a belső, sem a külső tényezőket nem lehet teljesen kizárni, csak korlátozni lehet azok előfordulásának gyakoriságát és enyhíteni a következményeket.

Woman holding a tooth brush

Fogerózió – hogyan védekezzünk ellene?

A fogerózió, annak ellenére, hogy veszélyes a fogakra és visszafordíthatatlan, nem kényszerít a szeretett citrusfélékről és a borról való teljes lemondásra. Azonban érdemes a mindennapos fogápolás során speciális szájhigiéniai termékeket használni, amelyek a fogak szuvasodás elleni védelmén kívül biztosítják a fogzománc erózióval szembeni védelmét is. A fogkrém, a szájvíz, valamint a speciális fogtisztító fogkefe együttes használata nem csak a szuvasodás elleni teljes védelmet biztosítja, hanem tudományosan alátámasztott tény, hogy hatékonyan fellép a különböző eredetű savak támadása miatt kialakult  fogzománcvesztés ellen is.

Forrás: