Milyen anyagok kerülnek a kozmetikumokba?

Parabének, PEG-ek, szilikonok, mesterséges színezékek, alumíniumsók: számtalan olyan, a szépségápolási termékekben gyakran megtalálható összetevőről lehet mostanában hallani, amelyek vélt egészségre gyakorolt hatását ellentmondások övezik. Melyek ezek az anyagok, milyen esetleges rizikóval járhat a használatuk, és hogyan lehet elkerülni őket? Mostantól könnyebbé válik a tudatos döntés: a CD német kozmetikai márka által Magyarországon is bevezetett CD Reinheitsgebot jelölés garanciát jelent, hogy a termékeik mentesek a vitatott alapanyagoktól.

Alumíniumsó, parabének, mesterséges színezékek: mind a mai napig ellentmondások övezik a szépségápolási termékekben gyakran használt bizonyos összetevők, alapanyagok vélelmezett egészségi hatását. Noha rendszerint ezen összetevők káros mivoltát nem bizonyították egyértelműen vizsgálatokkal, illetve teljesen jogszerű a felhasználásuk is, a fogyasztók részéről egyre nagyobb igény mutatkozik arra, hogy lehetőség szerint elkerüljék őket.

A német kozmetikai márka egy korábbi, 3300 fogyasztó megkérdezésével végzett kutatásából például az derült ki, hogy a vásárlók egyre nagyobb százaléka választana szívesebben olyan terméket, kozmetikumot, amely teljesen mentes azoktól az összetevőktől, amelyek egészségre gyakorolt hatása vita tárgyát képezi. A megkérdezettek 79 százaléka inkább olyan terméket választana, amely mentes a mesterséges színezékektől, 73 százalék azokat a termékeket kedveli jobban, amelyekben nincs ásványi olaj, 71 százalék a szilikonokhoz áll hasonlóan, míg szintén 71 százalékuk választana inkább olyan kozmetikumot, amelyben nincs állati eredetű összetevő.

Felmerülhet a kérdés, hogyan kerülheti el ma Magyarországon a vitatott összetevőket az, aki ezt valamiért fontosnak tartja? Hiszen a szépségápolási termékeknél az összetevők listája leggyakrabban latinul szerepel a csomagoláson, ráadásul sokszor nagyon kis betűmérettel kiírva, ezért igen nehézkes kibogarászni belőle, hogy tulajdonképpen mit is tartalmaz és mit nem az adott krém, dezodor vagy tusfürdő. Jó hír, hogy mostantól lényegesen könnyebbé válik a tudatos döntés: a német kozmetikai márka ugyanis Magyarországon is bevezeti a CD Reinheitsgebot jelölést, amely garanciát jelent a vásárlók számára, hogy a termékek mentesek a vitatott alapanyagoktól. A jól látható jelzéssel ellátott termékek garantáltan nem tartalmaznak ásványi olajat, parabént, szilikont, mesterséges színezőanyagot.

kozmetikum2

Gyakran előforduló vitatott összetevők

Alumíniumsók: az izzadásgátlók szoktak alumíniumsókat (ACH) tartalmazni, amelyek összehúzzák a verejtékmirigyeket, és ezáltal csökkentik a hónaljtáji izzadtságképződést. Az utóbbi időben egyre gyakrabban hozzák összefüggésbe az alumínium/ACH hatóanyagot az emlőrákkal és az Alzheimer kórral, ez idáig azonban nincs tudományosan megalapozott bizonyíték ezekre az összefüggésekre.

Ásványi olajok: az ásványi olajok úgynevezett póruselzáró réteget hoznak létre a bőrfelületen, amely megnehezíti a bőr számára a lélegzést, ráadásul ragadóssá is teheti. Ennek ellenére az ásványi olajokat gyakran használják bőrvédő és bőrregeneráló gyógykenőcsökben.

Mesterséges színezékek: a mesterséges színezékeket a termékek megfestésére használják, hogy a készítményeket könnyen meg lehessen különböztetni egymástól. A színezékek azonban allergén tulajdonságokkal bírhatnak.

PEG-ek és PEG származékok: a polietilénglikol (PEG) emulgeálószereket arra szokták használni a kozmetikumokban, hogy a zsíros és vizes részek ne váljanak el egymástól, ezáltal homogén maradjon a termékek, például a krémek és testápolók textúrája. A PEG-ek gyakran említett, vélelmezett kockázata, hogy áteresztővé, átjárhatóvá teszik a bőrt, így az érzékenyebbé válik a káros anyagokkal szemben.

Parabének: a parabéneket különböző kozmetikumok, dezodorok, krémek tartósítására szokták használni, baktérium- és gombaölő tulajdonságaik miatt. A parabének esetleges egészségügyi kockázataival kapcsolatban felmerült, hogy allergiát okozhatnak, illetve fokozhatják az ösztrogéntermelődést, felborítva ezzel a szervezet hormonális egyensúlyát. Az EU szabályozások szerint azonban a parabének használata engedélyezett a kozmetikumokban, de az arányuk a készítményekben nem haladhatja meg a 0,4 százalékot. Egyes országokban azonban már a törvényhozás is foglalkozott az összetevővel, így Dániában például betiltották a parabének használatát a csecsemőknek szóló készítményekben.

Szilikonok: bár a szilikonok puha és bársonyos hatást kölcsönöznek a bőrnek, különböző hátrányos tulajdonságokkal is bírnak: vízlepergető réteget hoznak létre a bőrfelületen, akadályozva ezzel annak természetes légzését, ráadásul nem is tartalmaznak értékes tápanyagokat. Emellett a környezetet is terhelik, hiszen nehezen bomlanak le.

Forrás: