Miért izzadok ennyire?! – A hiperhidrózis okai

Amikor a hőmérséklet emelkedik, szervezetünk is reagál rá – a verejtékmirigyek akcióba lépnek. Csakhogy van, akinél fokozottabban, mint másoknál.

Egy év során számos olyan alkalom van, amikor alig várjuk, hogy kisüssön a nap. Ám ha ez állandóvá válik és beköszönt a nyári meleg, bizony nehezen is tolerálhatjuk azt.

Meleg és pára

A hőmérséklet emelkedésével verejtékmirigyeink, melyekből 2,6 millió darab van, akcióba lendülnek és izzadságot termelnek. Az izzadás a test természetes reakciója, amely hűvösen tart bennünket. A verejték egy része elpárolog a bőrről, a meleget magával viszi. A maradék lefolyik az arcon és a testen. Melegebbet érzünk, amikor kint párás a levegő, mivel a már eleve telített levegő kevesebb helyet hagy a verejtéknek, hogy az elpárologhasson a testből.

A düh verejtékezést okoz

Amikor dühösek leszünk, szervezetük „felforr”, stresszhormonokat bocsátva ki, mely növeli a pulzusszámot, a vérnyomást és emeli a testhőmérsékletet. Ez izzadáshoz vezet. A harag természetes érzés, de ha gyakran elveszítjük türelmünket, az problémát jelez.

A testmozgás megizzaszt

Ha izzadunk, az annak a jele, hogy jól végezzük az edzést! Folyadékot veszítünk az izzadással – különösen, ha meleg van -, hidratáltnak kell maradnunk. Igyunk vizet, mielőtt elkezdünk mozogni és akkor is, ha befejeztük. Ez segíti a normális testhőmérsékletet és a teljesítményt is.

Nyomás alatt izzadunk

Mindenki, aki igyekszik határidőre elvégezni egy munkát vagy közönség előtt kell beszélnie, stresszes és szorongó lesz (kivéve, ha van már kellő gyakorlata). A stressz, szorongás, szégyenérzet mind izzadást okoz. Az érzelmi stressz különösen aktivizálja a verejtékmirigyeket a tenyérben, a talpakon, ezért is kellemetlen kezet fogni valakivel, amikor idegesek vagyunk…

shutterstock_14428579

Láz

Ha betegek vagyunk, agyunk emeli a test hőmérsékletét néhány fokkal. Hideget érzünk, fázunk és remeghetünk, mihelyt ez megtörténik, hogy a baktériumok számára ne legyen olyan hívogató környezet a szervezetünk. Amikor azonban a láz megszűnik és a test hője visszatér a normális szintre, melegünk lesz és elkezdünk izzadni. Ez segít lehűteni minket, visszaállni a megszokott hőmérsékletre.

Rosszullét

A rosszullét ugyancsak okozhat izzadást – és nemcsak a láz miatt. Vigyázat, mert az izzadás az angina jele is lehet, amely szív eredetű mellkasi fájdalom, sőt szívroham előjele is lehet. A fertőzések, a diabétesz, a túlműködő pajzsmirigy mind okozhat izzadást. Egyes betegségek, így a rák és a HIV, éjszaka produkál verejtékezést. Ha sokat izzadunk és kétségek gyötörnek, keressünk fel egy orvost.

Kávé

A reggeli fekete nemcsak felébreszt bennünket – hanem meg is izzaszt. A kávé két módon okoz kipárolgást: a koffein stimulálja a központi idegrendszert, aktiválva a verejtékmirigyeket – minél több kávét iszunk, annál jobban izzadunk. Másrészt az ital melegétől is elkezdünk verejtékezni.

Fűszeres ételek

Egy jó kis jalapeno-s burrito, és máris kiütközik a verejték az arcunkra! A fűszeres ételek úgy csapják be a szervezetet, hogy azt az idegi receptort stimulálják, mely a melegre reagál. Ezért képes egy tányér fűszeres csirkeszárny vagy egy csípős leves megizzasztani bennünket.

A menopauza és a hőhullámok

Nőknél a változókorban a lefelé haladó ösztorgénszint trükközi meg a hipotalamuszt, azaz a szervezet hőmérőjét. Nem számít, mennyire van odakint hideg, a hőhullám hatására az ember úgy érzi, mindjárt megsül. A felesleges hő kétségbeesett leadási kísérletére a bőrben kitágulnak az erek, a verejtékmirigyek túlzottan dolgoznak, melynek hatására kipirult, izzadt lesz az illető és egy hideg zuhanyra vágyik.

Túl sok alkohol

Ránézésre is meg lehet mondani, ha valaki túlzottan felöntött a garatra – lába roskatag, beszéde zavart, az arca izzadt és kipirult. Az izzadás az alkohol hatása, mely értágulatot okoz.

Dohányzás

Még egy ok, hogy letegyük a cigarettát: a dohányzás is izzaszt. A nikotin arra készteti a szervezetet, hogy ún. kémiai acetikolint szabadítson fel, amely stimulálja a verejtékmirigyeket. Emeli a szívverést, a vérnyomást és a test hőmérsékletét. A megvonás emiatt túlzott izzadással járhat, de ha elég sokáig kitartunk, csökkenthetjük a rák és számos halálos betegség esélyét.

shutterstock_134265122

Az izzadás gyógyszer mellékhatása is lehet

Noha egyébként jobban vagyunk a gyógyszertől, egyes típusok saját tüneteket produkálnak. Ezek egyike lehet az izzadás, amely számos készítmény mellékhatása, köztük az antidepresszánsé, nem szteroid gyulladásgátló gyógyszereké, vérnyomás gyógyszereké és rákra alkalmazott kezeléseké, valamint egyes diabétesz készítményeké. Ha gyógyszerünk túl izzadóssá tesz, érdemes megkérni orvosunkat, hogy ajánljon más alternatívát.

A szerelem is izzaszt

A szerelembe esés tulajdonképpen az agyban kezdődik – egy nagy adag adrenalin-szerű „szerelem vegyi anyaggal”. Ezek felelősek a fokozott szívverésért, az izzadt tenyerekért és egyéb árulkodó jelekért, hogy Ámor nyila eltalált.

Terhesség

A szervezeten áthullámzó hormonok, valamint a fokozott anyagcsere hatására melegebbnek érezheti a kismama a környezetét, a verejtékmirigyek is aktívabbak dolgoznak. Fontos, hogy ilyenkor elegendő folyadékot fogyasszon, magát és a babát is hidratáltan tartva. Ha a gyermek megszületik, még egy pár hétig ugyanez a helyzet, a test leadja a felesleges folyadékot, amely felgyülemlett a terhesség alatt.

Forrás: https://napidoktor.hu/index