Mi az a seprűvéna?

Kozmetikai rendellenességként könyvelik el sokan, ha combjukon, lábszárukon elszíneződött hajszálerek, úgynevezett seprűvénák jelennek meg, vagy duzzanatokat, megvastagodott ereket észlelnek.

Pedig egészen másról, egy vénás betegségről van szó, amelynek – ha időben nem kezdik el orvosolni – súlyos következményei lehetnek! A megállapítással egyetért Mogán István érsebész főorvos is, a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság elnöke, aki gyakorló orvosként naponta szembesül vénás kórképekkel.

,,Civilizációs betegségről van szó. A test teljes súlya az alsó végtagokon nyugszik, tehát – kis túlzással – a két lábon járás az alapvető oka a vénás betegségeknek.” – magyarázza a főorvos úr. ,,A vénáknak fontos szerepük van. A test szöveteiből szállítják az elhasznált és bomlástermékekkel teli vért a szív felé.

Az egészséges vénák ezzel a feladattal könnyen megbirkóznak, de idővel a vénák kitágulnak és a bennük lévő billentyűk sem zárnak tökéletesen, ezért a pangó vér sejtes elemei, valamint a plazma az erek falán át a környező szövetekbe szivárog.

láb

A szövetközi állományban felhalmozódnak a bomlástermékek, és a bőr vérellátása romlik. A kitágult érszakaszok hajlamosak a gyulladásra, valamint egyéb kellemetlen tüneteket is produkálnak, amelyekből akár trombózis, visszeres vérzés vagy lábszárfekély is kialakulhat.

A főorvostól megtudom, hogy alapjában véve örökletes hajlamról van szó, de ez nem jelenti azt, hogy bele kell nyugodni a tünetek megjelenésébe. A folyamat fiatal korban kezdődik, tehát előbb-utóbb a laikus is észreveszi, ha bőre elszíneződik, szokatlan duzzanatok jelennek meg az alsó végtagjain, ,,nehézláb” érzése van, és éjjel gyakran fordul elő görcsös fájdalom a vádlikban.

Korai szakaszban kezelhető, és a folyamat előrehaladása megállítható, éppen ezért szükséges azonnal szakorvos segítségét kérni, mert később sokkal hosszadalmasabb a krónikus vénás elégtelenséget kordában tartani. A modern diagnosztikai eszközök – mint például az ultrahangos Doppler-vizsgálat – gyors, és biztos tájékoztatást adnak az orvosnak az erek állapotáról, és a személyre szabott terápiát ennek megfelelően lehet megkezdeni.

A beteg is sokat tehet önmagáért, bizonyos életmódváltással, több mozgással, sporttal – az úszás, a kerékpározás, a séta különösen hasznos -, de a megfelelő diéta alkalmazása, testsúlycsökkentés, a zsíranyagcsere karbantartása, lábtorna, megfelelő cipő viselése is kedvezően befolyásolja a tünetek alakulását.

lábfájás

A terápia összetett, sokan különféle kenőcsökkel, gyógynövények alkalmazásával is próbálkoznak, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító szereket alkalmaznak. Gyakran kompressziós gumiharisnya viselését ajánlja a szakorvos, de a szájon át bevehető tabletták mellett injekciókúrára is van mód, és a legújabb műtéti eljárásoktól jó eredmények remélhetők.

A főorvos úr elmondta, hogy az 1968-ban alakult társadalmi-szakmai társaság igyekszik a legmodernebb gyógyászati eljárásokat, technikákat megismertetni a szakmával, amely ma már interdiszciplináris, vagyis nem csak az angiológusok és érsebészek tartoznak bele, hanem a belgyógyászok és radiológusok is.

Bár a vénás betegségek gyakoriságukra való tekintettel népbetegségnek számítanak Magyarországon, a lehetőség adott, hogy széles körű tájékoztatás, a legújabb szakmai eredmények alkalmazása révén a jövőben csökkenjen a betegszám, egyre kevesebben szenvedjenek a fájdalmas, egészséget romboló és esztétikailag is lehangoló tünetegyüttestől.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.