Melengető napfény? Csak óvatosan!

A napozásnak a szervezetre kifejtett pozitív hatásán kívül sajnos a káros következményeivel – például a napégéssel – is számolni kell.

A leggyakoribb káros hatás a napégés. Napégéskor, a fájdalmas bőrpír, gyulladás a napozás után kb. 1 órával jelentkezik, és 24 órán át erősödik. Súlyos esetben másodfokú égéshez hasonló hólyagok képződnek, általános tünetek, fejfájás, láz, hidegrázás, hányinger kíséretében. A felégett bőrfelület pár nap múlva lehámlik.

A napégés helyi kezelése szinte azonnal nyugtatja a bőrt és csillapítja a fájdalmat. A kamilla, aloe vera, levendula, vagy körömvirág kivonatát, és a panthenolt vagy allantoint tartalmazó készítmények enyhítik a tüneteket, és elősegítik a sejtek regenerálódását.

napozas31

A legnagyobb gondot a sajnos egyre nagyobb számban kialakuló bőrrákok okozzák, melyekről bizonyított, hogy gyakrabban, de nem törvényszerűen fordulnak elő azoknál, akik sokat vannak napon. Azonban nem csak a napon töltött idő mennyisége számít, rendkívül fontos az is, hogyan napozunk.

A bőrrák gyakorisága érdekes módon nem a délen élők körében emelkedett, hanem az északi, fehér bőrűek körében nőtt meg ugrásszerűen. Ennek oka az északról délre irányuló turizmus, melynek során a meggondolatlan nyaralni vágyó nem fokozatosan szoktatja bőrét a naphoz, hanem azonnali és gyors barnulást szeretne elérni.

Mindenki legyen óvatos az első néhány alkalommal. Hagyja bőrét fokozatosan hozzászokni a napsütéshez!

napozas1602A napozást a szezon elején kezdjék mindig magas faktorú (30) naptejjel. A napkrémet legalább fél órával a tervezett napozás előtt kenjék fel. Ahogy bőrük már megszokta a napot, idővel (nyaralás során az 5. nap után) használhatnak alacsonyabb faktorú krémet is. Természetesen a használni javasolt faktorszámot meghatározza a bőr típusa, és a napozás jellege is.

Napozás után alaposan zuhanyozzanak le és testápolóval, esetleg speciális napozás utáni krémmel (after sun lotion) kenjék be magukat. Ha mégis megpirult a bőr, kenjék be bőrnyugtatóval.

Hordjanak mindig napszemüveget és lehetőleg sapkát, kendőt vagy kalapot is, és tartózkodjanak sokat napernyő alatt vagy árnyékban még a strandon is. Így is le lehet barnulni, igaz lassabban, de egészségesebben, és az eredmény is tartósabb.

napallergia1

Ha gyógyszert szednek, érdemes tájékozódni, hogy milyen hatással lehet a napozásra. Kerüljék a smink, a dezodorok, a parfümök használatát. Ezzel megelőzhetik a pigment foltok kialakulását. Ha hajlamos a bőrük a pigment foltok kialakulására, használjanak speciális, pigment foltok elleni naptejet.

Mindegy, hogy milyen fürdőruhát választanak, de a kora reggeli és késő délutáni órák kivételével mindig legyen rajtuk a szárazon és a vízben is egy fehér póló! Az UV sugárzás legerősebb óráiban (11-16 óra között), pedig tartsanak "csendespihenőt". A déli népek sziesztájának mintájára legjobb ilyenkor fedett helyen, szobában pihenve tölteni az időt.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: