Így kerüld el a körömfertőzést!

Bizony nem kellemes, amikor felfedezzük: hiába szép, gombás a körmünk. Mikor jellemző a körömfertőzés és mit tehetünk ellene?

A körömfertőzés

A körömgomba akkor jelentkezik, amikor a gomba az ujjakon vagy a lábon levő körmöket megtámadja – de megjelenthet a körömágyon is. A gomba a köröm körüli bőrön keletkezett apró vágásokon, sérüléseken keresztül is támadhat. Ha egészségesek vagyunk, a gombás fertőzés valószínűleg nem okoz nagy problémát – de rosszul néz ki, fáj és károsítja a körmöt, a körömágyat.

A körömfertőzés akkor okozhat súlyosabb gondot, ha valaki cukorbeteg, vagy gyenge az immunrendszere. Beszéljünk orvosunkkal a fertőzés legmegfelelőbb kezelési módjáról, ha ilyen problémánk van!

lab

No de mi okozza a bajt?

Az élesztő- és penészgombák, valamint egyéb gombafajták okozhatnak körömfertőzést. A lábgombásodás legtöbb esetben ugyanannak a gombának köszönhető. A gombák nagyon szeretik a meleg, nedves helyeket – és emberről emberre terjedhetnek. Gombás fertőzést kaphatunk, ha mezítláb járkálunk nyilvános fürdőkben, zuhanyzókban, medencénél, vagy másokkal osztozunk törölközőn, papucson, körömvágó készleten. Ha lábgombánk van, az a bőrről a körömre is átterjed.

A körömfertőzés gyakoribb, amennyiben elmúltunk 60 évesek; diabétesszel küzdünk vagy gyenge az immunrendszerünk; körömsérülésünk van, mint például benőtt köröm; olyan cipőt viselünk, amely a lábunkat nedvessé, izzadttá teszi; illetve, ha olyan helyen dolgozunk vagy élünk, ami meleg és párás.

A köröm gombás fertőzésének tünetei közé tartozik, ha azt vesszük észre, hogy a köröm sárgás vagy fehér lesz, megvastagodik, „morzsolódik”, törik, és láthatóan elválik a bőrtől.

labkormok

A körömfertőzés igen kellemetlen, sőt, fájdalmat okoz gyaloglás, hosszabb állás közben és egyáltalán, a cipő viselését is megkeseríti. A körömgomba átterjedhet más körmökre és a bőrre is – ha nem kezeltetjük, maradandó károsodást is okozhat a körmön és a körömágyon.

Hogyan diagnosztizálják a körömgombát?

A hozzáértő orvos ránézésre általában meg tudja állapítani, hogy körömgombáról van-e szó, de ha elmondjuk tüneteinket, közelmúltbeli panaszainkat, abból szintén kiderül. Vizsgálat elvégzésére is szükség lehet – ha megvan, mi okozza a fertőzést, máris a legmegfelelőbb kezelést kapjuk.

Fontos tudni, hogy a körömgombát mindig kezeltetni kell – magától nem fog elmúlni, csak rosszabbodik. Ugyanakkor bizonyos esetekben nem könnyű a kezelés, makacs lehet a fertőzés – sok pénzt adhatunk ki rá, és mégsem javul jelentősen a helyzet. Bizonyos szereket – pl. gombaellenes krémet, testápolót, körömlakkot – recept nélkül is lehet kapni, de az orvos egy erősebbet is felírhat. Lehetséges, hogy a kezelésre alkalmas szert több hétig is használnunk kell, sőt, akár hónapokig – de legalább biztosan megszabadulunk a fertőzéstől.

koromlakk

A gombaellenes gyógyszerek általában a legnagyobb eséllyel küzdenek meg a fertőzéssel – de drágábbak és komoly mellékhatásaik is lehetnek. Ha gyógyszert szedünk, többször is el kell menni ellenőrzésre az orvoshoz, és nem tanácsos a szedésük, ha esetleg májbetegségünk van, vagy szívproblémákkal küzdünk.

Hogyan előzhetjük meg, hogy a körömfertőzés visszatérjen?

Valójában nem nehéz. Mielőtt aludni térünk, mossuk és szárítsuk meg alaposan a lábunkat, majd kenjük be a gombaellenes készítménnyel. Viseljünk szellős lábbelit – szandált vagy jól szellőző anyagból készült, kényelmes cipőt. Hagyjuk száradni a cipőt 24 órát, mielőtt újra viseljük. Használjunk pamut zoknit, és cseréljük, amint úgy érezzük, hogy izzadt a lábunk. Ne hagyjuk, hogy más is használja a körömollónkat, körömvágó eszközünket, zokninkat, törölközőnket és hasonló tárgyakat. A nedves, vizes nyilvános helyeken – zuhanyzóban, fürdőben – mindig viseljünk papucsot!

Gyakoribb, mint gondolnánk…

A köröm gombás fertőzése sűrűn előfordul, mert több dolog is okozhatja – magyarázza Bordás Éva köröm- és lábápoló szakember. „A fiataloknál sérülés, az időseknél keringési probléma válthatja ki, így kortól és nemtől függetlenül bárkivel előfordulhat. A fiatalok körében a gombás fertőzést az esetek legnagyobb többségében sérülés okozza. A cipő, ha rossz helyen nyomja a lábat, a körmöt, már attól is kialakulhat.”

labujjak

A szakember hozzáteszi: a körömgombát el is lehet kapni, ha olyan környezetben fordulunk meg, ahol nincs megfelelő fertőtlenítés. A fertőzés esélye fürdőkben, sportlétesítményekben, uszodákban nagyobb. Ha a láb befülled a cipőbe, az is kiválthatja, hiszen a nedves, sötét hely a gomba melegágya. A szűk cipőnek szintén köszönhető gombás fertőzés: a szűk lábbeli keringési zavarokat okoz. Ez az oka annak, hogy idősek és cukorbetegek esetében is vérkeringési zavarok válthatják ki a gombásodást.

Bordás Éva szerit esettől függ, mi a leghatékonyabb kezelés a gombásodásra. „Amikor a gombásodás még kezdetleges, az egyik legjobb házi gyógymód az ecetes ecsetelés, de csak abban az esetben, ha nincs a lábon seb. Ha már előrehaladott állapotban van a gombásodás, akkor vannak nagyon jó gombaölő ecsetelők, melyeket patikában bárki megvásárolhat. De persze van olyan eset is, amikor sajnos ez sem elegendő, és gyógyszeres kezelésre van szükség. Ebben az esetben orvoshoz kell fordulni.”

Forrás: https://napidoktor.hu/index