Hogy ápoljuk időben a bőrünket?

A bőrápolást sem lehet elég korán elkezdeni – még ha korábban nem is foglalkoztunk vele túlságosan, ideje hozzáfogni, hiszen a bőr már a 20-as évek közepén elkezdhet öregedni!

Bőrünk igen korán, a húszas éveink közepén elkezd idősödni, noha erről ilyenkor még tudomást sem veszünk – sőt, észre sem vesszük. Csakhogy kedvenc bőrápoló termékeink egyszercsak elkezdhetnek másként „viselkedni”. Génjeink, napi szokásaink és a napsütés változásokat okoz – tehát ne várjunk olyan sokáig! Konzultálhatunk bőrgyógyásszal is arról, mely korban mit érdemes használni, alkalmazni a puha, sima bőr érdekében.

1.Használjunk gyengéd arctisztítót!

Száraz bőrre krémeset, zsíros bőrrel habzó, de olajmentes terméket válasszunk. Ha érzékeny a bőrünk, beszéljünk bőrgyógyászunkkal arról, mivel lehetne elkerülni az irritációt. Arcunkat meleg vagy hideg vízzel mossuk, a forrót azonban kerüljük, rongálhatja a bőr természetes nedvességét. Ne dörzsöljük soha túlzottan az arcunkat!

2.Hidratáljuk az arcot!

A hidratáló termékek megvédik és javítják a bőrt. Még ha bőrünk zsíros és pattanásos is, könnyed, olajmentes hidratálóra van szükségünk minden nap. Száraz bőr esetén a hidratáló krémet ne csak napi egy alkalommal vigyünk fel az arcra és akkor használjuk, amikor arcmosás után a bőr még kissé nedves.

bőrápolás2

3.Viseljünk fényvédőt minden nap!

Sajnos manapság a napi fényvédelem igen fontos, akkor is, ha legtöbbet belső térben tartózkodunk. A napsugarak áttörnek a felhőkön és az ablakokon, vagyis a nap folyamán szinte állandóan ki lehetünk téve nekik. A legtöbb hidratáló krémnek van fényvédője – nézzünk utána az összetételt leíró címkén! Legjobb, ha a fényvédelem legalább 30 faktoros. Az ajkakat se felejtsük el bekenni.

Ha sokat vagyunk kint és izzadunk, a naptejet érdemes napi kétszer is felkenni a bőrre.

4.Hagyatkozhatunk a bőrápoló termékekre?

Igen – tiszta bőrre használjuk őket és ha van ilyen, mindig azt a vényköteles terméket vigyük fel először az arcra, amelyet a bőrgyógyász javasolt (krémet, gélt stb.)

Reggelente a hidratáló krémet és a napfényvédőt kenjünk fel (ha az nincs eleve benne a hidratáló krémben), majd ha megszáradt, kezdhetünk sminkelni.

Este először az öregedés elleni krémet használjuk (ha használjuk), majd a napfényvédő nélküli hidratáló terméket.

5.Bőrradírozzunk!

Az elhalt hámsejteket mindig érdemes leradírozni. Esténként zuhanyzásnál gyengéden radírozzuk le bőrradírral (esetleg szintetikus gyöngyökkel ) és töröljük át arcunkat puha ronggyal. Ha száraz a bőrünk, ezt elég heti egy alkalommal megtenni. Zsíros bőr esetén egy-kétszer hetente javasolt a radírozás. Amennyiben pattanásos illetve érzékeny bőrünk van, konzultáljunk bőrgyógyásszal, mivel a bőrradírozás is irritálhatja bőrünket.

6.Mutassuk a bőr friss rétegét!

Egyes bőrre készült termékeknek olyan összetevőik vannak, melyek az elhalt hámsejteket eltávolítják, hogy előkerüljön alóla a ragyogóbb, friss réteg. A pattanások elleni és öregedés elleni termékek szalicilsavat vagy retinoidot tartalmazhatnak. Használhatunk mikrodermabráziót vagy kémiai hámlasztást is az elhalt hámsejtek eltávolításához. Mindkettő elérhető orvosoknál vagy otthon alkalmazható formában, de utóbbi esetén nem várható olyan nyilvánvaló különbség.

bőrápolás4

7.A sötétebb bőrnek fokozott törődésre van szüksége

Afro-amerikai vagy spanyol bőrjelleg esetén a bőr érzékeny lehet a napra és a vegyszerekre, ezért egyszerű, kíméletes bőrápolásra van szükségünk. Sose menjünk napra hidratáló krém és napfényvédő nélkül. Még ha sosem égetett meg a nap, akkor sem! A napfényvédő azért is fontos, mert véd a bőrrák, a ráncosodás és a sötét bőrfoltok képződése ellen.

8. Tápláljuk a bőrt!

A bőr ugyanúgy igényli a „táplálást”, mint szervezetünk egésze. Tanulmányok szerint ez javíthatja és védheti is bőrünket – a krémek és különféle szérumok, melyek C- vagy E-vitamint tartalmaznak, megóvnak a napégés ellen. Azok a termékek, melyek A- vagy B3 vitaminnal készültek, akár korrigálhatják is a nap károsító hatását. Természetesen szükség van arra, hogy élelmiszerek fogyasztásából szerezzünk vitaminokat.

9.Nem mindig a szerves a legjobb

Nincs rá egyértelmű tudományos bizonyíték, hogy az organikus, teljesen természetes kozmetikumok és bőrápoló termékek a legbiztonságosabbak. Bizonyos esetekben még irritálhatják is a bőrt, főleg, ha nagyon érzékeny. Számos bőrápolóhoz hasonlóan a „természetes” összetevők, így a növényi kivonatok kiütéseket, allergiás reakciókat okozhatnak egyes embereknél. Mielőtt használjuk, teszteljük le őket egy kevésbé látható bőrfelületen!

10.Nem mindig a profik a legjobbak

Nincs szükségünk feltétlenül szalonban történő bőrkezelésre, de egy időre valóban puhábbá, simábbá teheti a bőrünket, sőt relaxáló élmény lehet. A szalonban elvégzett kezelés tisztításból és radírozásból áll. Ugyanakkor, ahogy egyes termékek esetében, van, akinél allergiás reakciót vagy irritációt válthat ki. Amennyiben a kipirosodás, kiütés, bőrpír gyakori utána, inkább mellőzzük ezeket.

bőrápolás3

11.Még mindig a pattanások?

Ha úgy gondoljuk, túl idősek vagyunk már ahhoz, hogy pattanások jelenjenek meg a bőrünkön, gondoljuk át, milyen termékeket használunk, ami okozhatja őket. A hormonok, a hajápolók, a stressz ugyanakkor bármikor hozzájárulhat kialakulásukhoz. Bőrgyógyászunk segíthet rájönni a valódi okokra.

12.Mivel védhetnénk még a bőrünket?

Az alapvető szabályok sokat segítenek. Ne dohányozzunk, mivel öregíti a bőrt és növeli a ráncok kialakulásának esélyét. Együnk sok gyümölcsöt, zöldséget, sovány fehérjét, teljes kiőrlésű gabonát az egészséges bőrért. Mozogjunk minden nap – ez ugyanis serkenti a véráramlást, az izzadás pedig „kiüríti” a bőrből a szennyeződéseket. Találjunk hatékony módszereket a stresszkezelésre és ne tartózkodjunk sokat napon. Használjunk inkább önbarnító krémet, ha erősebb bőrszínt szeretnénk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index