Ékszer, nem ékszer: piercing

Beköszöntött a tavasz és hamarosan itt a nyár is, egyre kevesebb ruha fedi a testünk. Sokunknak nem csak a formás has villan ki, hanem egy csillogó ékszer is.

Ennek az évek óta tomboló őrületnek már rengeteg követője van, nemtől és korosztálytól függetlenül. Bár korábban az extravagáns viselet és életstílus elengedhetetlen kelléke volt, napjainkban a bevett ékszerfajták egyikévé vált. Tévedés, ha azt gondoljuk ez az őrület is a modern világ találmánya, ugyanis Egyiptomban a királynők kiváltsága volt a köldökékszer, az ókori Rómában pedig a férfiasság jelképének tekintették a mellbimbón átszúrt karikát.

Szemezz az ékszemmel!

Mára a test bármely pontja díszíthető vele. Sőt egyre több irányzat jelenik meg. A legújabb őrület a szemhártya alá ültethető ún. ékszem vagy JewelEye, mely Hollandiában látott napvilágot. Az egyedülállónak számító eljárást eddig mindössze hét ember vette igénybe, annak ellenére, hogy nem kevesebb, mint negyed óra elegendő a dísz felhelyezésére és nem is kell olyan mélyen a zsebünkbe nyúlni.

shutterstock_18628066

Mivel minden ékszer behelyezésével egy új tárgy kerül a testünkbe fontos végiggondolni, hogy hol és milyen anyagot szúratunk keresztül magunkon. Válogathatunk a titánium ötvözetből készült, az orvosi fém, vagy a szilikon piercingek közül. Utóbbi kifejezetten ajánlott, ha intim ékszert szeretnénk csináltatni, ilyen területen ugyanis előnyt jelent rugalmas anyaga. Mivel a szalonoknak számos előírásnak kell megfelelni, bártan válogathatunk, ám az sem árt, ha előtte körbekérdezősködünk az ismerőseink között.

Éksebek ellen

A megfelelő testfelület kiválasztása szintén körültekintést igényel és az esztétikai hatás, illetve a formás idomokon kívül figyelembe kell vennünk az esetleges kockázatokat is. Az ékszer behelyezése után ritka az irritáció, viszont eleinte ápolást igényel. Könnyen beakadhat és megrántva hamar begyullad, tehát az öltözködésnél óvatosnak kell lennünk, különösen amíg meg nem szoktuk az új darabot. Felszíni sérüléseknél a gyulladáscsökkentő krémek használat általában elegendő, viszont ha huzamosabb ideig nem gyógyul a sebünk, érdemes felkeresni egy szakorvost.

shutterstock_18283417

Érzékeny területnek számít a köldök környéke, mivel folyamatosan mozgásban van, megfeszül és gyakran dörzsölődik a bőr. Amennyiben nyelvünket szeretnénk ékesíteni, az ékszer behelyezése után oda kell figyelnünk, mit eszünk, iszunk. Kerülni kell a tejtermékek, rostos és színezékeket tartalmazó ételek és italok fogyasztását, illetve az alkoholt. Fontos, hogy a szolárium használatát is mellőzük, amíg be nem gyógyul a piercing területe.

Ebből kifolyólag nem ajánlatos, ha a nyaralás után szuvenírként egy testékszerrel térünk haza, bár egy átmulatott éjszakát követően könnyű engedni a csábításnak, ám utána meggátolhatja a gondtalan kikapcsolódást.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.