Bőrbetegségek, melyeket csak kezelni lehet – 2. rész

Sajnos, sok olyan bőrbetegség létezik, melyekkel emberek kénytelenek együtt élni – azokat gyógyítani nem lehet, de kezelhetőek gyógyszerekkel vagy azzal, ha odafigyelünk az életmódunkra.

A krónikus bőrbetegségre jellemzően nincs gyógyír. Kordában lehet őket tartani azzal, ha odafigyelünk az életmódunkra, mit használunk, hogyan étkezünk, illetve rosszabb esetben kezeltetjük magunkat gyógyszerekkel.

De mely bőrbetegségekről van szó, hogyan lehet jobb a közérzetünk, ha egyszer már velük kell élnünk? A cikk előző részében az ekcéma és a pszoriázis volt terítéken. Most az akne és a rosacea következik.

Akne vagy pattanások

Bár általában tinédzserkorban gyakori, a felnőttek 20 százalékánál is jelentkeznek a pattanások. Szinte mindenki szenved tőlük élete egy szakaszában. Akkor keletkezik, ha a bőr faggyúmirigyeinek zsíros váladéka tömíti az apró nyílásokat a bőrön, vagyis a pórusokat. Ha ezek a nyílások nagyobbak, megjelennek a mitesszerek, kis, lapos kitüremkedések fekete középső résszel. Ha a nyílás kicsi marad, kis, hússzínű dudorok lesznek belőlük.

Ám ezen bedugult pórusok mindkét típusa duzzadt, érzékeny gyulladásokat hozhat létre, pattanásokat, mélyebb csomókat vagy göböket. Utóbbiak a súlyos pattanásokkal állnak kapcsolatban (cisztás akne), szilárd duzzanatok a bőr felszínén, melyek gyulladtak, érzékenyek és olykor fertőzöttek is lehetnek.

S noha a pattanások jellemzően a kamaszkor átkai, a felnőttek 20 százaléka is szenved tőlük. Az akne 10-13 éves kor között kezdődik, de rosszabb a helyzet azoknál az embereknél, akiknek zsíros a bőre. A kamaszkori pattanások 5-10 évig lehetnek problémák, a korai 20-as évektől nem jellemzőek. Mindkét nemnél ugyanúgy jelen vannak, de a fiúknál általában súlyosabbak. A nőknél közepes vagy enyhe formában jelentkeznek a pattanások, még 30-on túl is.

Az akne az arcon a leggyakoribb, de a nyakon, mellkason, háton, vállakon és a felső karokon is kialakul. A hiedelemmel ellentétben nem rossz étrend, nem is a megfelelő higiénia hiánya okozza őket. Igazság szerint örökletesség és hormonok állnak a pattanások kialakulása mögött. A hajlamot a csokoládéról való leállás és az sem változtatja meg, ha napi tízszer leradírozzuk az arcunkat.

Mi okozza a pattanásokat?

Nem teljesen érthető az oka, de a stressz például súlyosbíthatja a pattanások kialakulását (viszont nem okozza őket). Ahogy feljebb is elhangzott, a hormonok a fő ludasok – a tinédzsereknél a megnövekedett hormontermelődéssel kezdődik a pattanások jelentkezése. A pubertás időszakában a fiúk és a lányok szervezete is nagy mennyiségben termel androgént, férfi nemi hormont, mely tesztoszteront tartalmaz. A tesztoszteron jelzi a szervezetnek, hogy több faggyút állítson elő, vagyis olajat, melyet a bőr faggyúmirigyei termelnek.

shutterstock_2278243

Mi válthatja azonban ki a pattanásokat?

Baktérium: a túlzott faggyúmennyiség eltömíti a pórusokat, különösen az arcon, nyakon, mellkason és háton levőket. Az eltömődött tüszőkben pedig baktériumok ütnek tanyát. Ezek alakítják ki a fekete- vagy fehér közepű pattanásokat a bőr felszínén. Olykor a tüsző fal repedését is okozhatja az eltömődés, ha ez megtörténik, a faggyú átszivárog a mellette levő szövetekbe és nagy pattanást vagy akár fekélyt is képezhet, ez a gyulladásos akne. A méretesebbeket már csomóknak nevezzük.

Attól függően, milyen típusú, a szájon át szedhető fogamzásgátló tabletták is okozhatnak nőknél pattanásokat, míg másoknál elnyomják azokat. Néhány injekciós illetve méhen belüli fogamzásgátló is kiválthat pattanást. A testépítők által használt szteroidok szintén súlyos pattanások okozói lehetnek.

Az akne számos „altípussal” rendelkezik. Az akne neonatorum és az akne infantum főként az újszülötteket és csecsemőket, ezen belül is a fiúkat érinti. Előbbi nem tartós, általában az arcon jelenik meg és heteken belül eltűnik. Az akne infantum hosszabb ideig tart, hegesedést is okozhat.

Azok, akik kamaszként nagyjából megúszták a pattanásosodást, még beleeshetnek felnőttként egy ilyen időszakba. Az androgénszint megnövekedése normális pubertáskorban, ám egyes orvosok szerint a pattanásos fellángolásoknak kevesebb köze van az androgénszinthez, mint ahhoz, hogy hogyan reagál az ember bőre a faggyútermelődés megemelkedésére vagy a baktériumokra.

A Propionibacterium baktérium például természetesen fordul elő az egészséges hajhagymákban, ha túl sok gyűlik belőlük össze az eltömődött tüszőkben, enzimeket választanak ki, melyek lebontják a faggyút és gyulladást okoznak. Egyes emberek csak egyszerűen érzékenyebbek erre a reakcióra, mint mások. A faggyú szint, mely valakinél csak pár apró pattanást okoz, másnál akár kiterjedt problémát, akut cisztás aknét is kiválthat.

Rosacea

Ez a bőrbetegség – magyarul kivörösödött bőr – többnyire az arcot érinti: bőrpírt okoz az orron, az orcákon, állon és a homlokon. Gyakori rendellenesség, mely legnagyobb mértékben az arcon jelentkezik – idővel a pirosság intenzívebbé válik, egészen pirospozsgás megjelenést okozva. Az erek láthatóbbá válnak. Egyes esetekben a rosacea a mellkason, háton, nyakon jelentkezik, érintheti a szemeket, mely miatt a szem véreresnek vagy vizenyősnek tűnik. Vörös, szilárd kiütések is keletkezhetnek a bőrön a rosacea miatt, vagy gennyes pattanások. Előfordulhat az orr duzzanata, melynek neve rhinophyma.

Mi okozza a rosacea bőrbetegséget?

Szintén nem ismert az oka, de vannak különféle teóriák rá. Egyik szerint talán egy általánosabb érbetegség eleme lehet. Más sejtések szerint mikroszkopikus bőratkák, gombák, pszichológiai tényezők okozzák, vagy a bőr alatti kötőszövet hibája. Bár a pontos ok nem ismert, bizonyos körülmények és feltételek kiválthatják azt.

Kockázatai vannak. Számos ember nem is tudja, hogy rosacea nevű bőrbetegséggel küzd. Akiknek fehér a bőre és hamar kipirul, nagyobb kockázatnak van kitéve. Nőknél gyakoribb ez a probléma, mint férfiaknál, ám utóbbiaknál jelentkeznek súlyosabb tünetek. Ennek lehetséges oka, hogy a férfiak sokszor halogatják az orvosnál tett látogatást, mígnem a rosacea előrehaladottabb állapotba kerül.

shutterstock_124532125

Van rá megoldás?

Gyógyír a rosacea esetében sincs, de gyógyszeres kezelés igen, hogy ellenőrzés alatt tartsák vagy visszafordítsák a jeleket, tüneteket. Ha azt gyanítjuk, hogy ilyen problémánk van, nagyon fontos konzultálnunk egy orvossal.

A rosacea megjelenése változó, nem mindenkinél azonos. Legtöbb esetben nem minden jel és tünet látható, de legalább egy jelentkezik a betegnél a legfőbb jelek közül. Különféle másodlagos jelek és tünetek is kifejlődhetnek.

Elsődleges jeleknek tekinthetők az alábbiak.

Kipirulás: a legtöbb rosaceásnak már megszokott a gyakori pirulás. Az arc bőrpírje, amely jön és megy, gyakran korai jele a betegségnek.

Tartós pirosság: pirulás vagy napégésnek tűnő bőrpír, amely nem múlik.

Dudorok és pattanások: kis, piros dudorok vagy gennyes pattanások gyakran fejlődnek ki rosacea esetén. Néha a dudorok pattanásokra emlékeztetnek, mégsem olyanok, mint a mitesszer. Az égés vagy szúró érzés is jelen van.

Látható vérerek: a kis vérerek láthatóvá válnak a bőrön számos embernél, aki ezzel a bőrproblémával küzd.

Szem irritáció: a rosacea esetén jellemző, hogy a szemek vizenyősek vagy véreresek. Az állapot miatt bőrpír és duzzanat alakulhat ki a szemhéjon. A súlyos esetek, ha nem kezelik őket, szaruhártya-károsodáshoz és látásvesztéshez is vezethetnek.

Égő, szúró érzés: ez az érzés az arcon jelentkezhet, viszketés, szorító érzés is kialakulhat.

Száraz megjelenés: az arc bőre durva lehet, nagyon száraznak tűnhet.

Plakkok: kiemelkedő piros foltok jelentkezhetnek a környező bőrön, melyek nem változnak.

Bőr megvastagodás: a rosacea egyes eseteiben a bőr megvastagodik, felesleges szövetek keletkeznek, rhinophyma nevű állapotot okozva. Leggyakrabban az orron jelentkezik, melytől a szaglószervnek gumós, duzzadt megjelenése lesz.

Verejtékezés: az arc duzzanata magában is előfordul, vagy a rosacea más tünetei is kísérik.

Kezelés

A beteg tüneteitől függően a rosacea kezelése változó lehet. Gyógyszerekkel kezelhető, melyeket szájon át kell bevenni, vagy helyileg alkalmazható készítményekkel, melyek a betegséggel járó dudorokat, pattanásokat, pirosságot kezelik. Ezekkel a probléma kordában tartható, enyhíthető (a tünetek eltűnhetnek).

Van azonban lehetőség a műtétre is – az orvosok eltávolíthatják a látható ereket, limitálhatják a feltűnő bőrpírt az arcon, vagy korrigálhatják az orr elváltozását rhinophyma esetén.

Forrás: Adrina – Napidoktor.hu

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.