A túlzott tisztaság ára

A triclosan néven ismert tartósító- és fertőtlenítőszer gyermekeknél növelheti az allergia kialakulásának kockázatát.

Norvég kutatók az antibakteriális kozmetikumok veszélyeire is felhívják a figyelmet.

Kozmetikumok és allergia

Nem véletlen, hogy a természetes összetevőkből készült kozmetikumok, tisztító- és mosószerek napjainkban reneszánszukat élik, hiszen az utóbbi években egyértelműen megemelkedett a szintetikus hatóanyagok által okozott allergiás reakciók száma – magyarázza dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus, a Dermatica orvosa. A bőrtünetek rendszerint vörösség, viszketés, fokozott szárazság formájában jelentkeznek, de – különösen gyermekek esetében – hozzájárulhatnak más allergiák megjelenéséhez is.

Antibakteriális pro és kontra

Az antibakteriálisként forgalomba kerülő készítmények eredeti rendeltetésük szerint arra hivatottak, hogy megakadályozzák a ránk veszélyes baktériumok bőrfelszínre, nyálkahártyákra jutását.

Találkozhatunk velük krémek, kézmosók, mosogatószerek formájában is. A probléma azonban az, hogy a készítmények összetevői a szervezet számára hasznos, a bőr védő funkcióját biztosító, hasznos baktériumokra is megsemmisítő csapást mérnek, s ezzel végeredményben fokozzák szervezetünk fogékonyságát a különböző betegségekre.

Higiéne hipotézis

A legfrissebb kutatások ismét a túlzott tisztaság veszélyeire hívják fel a figyelmet. Egyre ismertebb a higiéne hipotézis fogalma, mely szerint egyértelműen növeli az allergiás betegségek megjelenésének esélyét, ha a gyermek túlzottan steril, „antibakteriális” környezetben nevelkedik.

A szervezetének, az immunrendszer megfelelő éréséhez ugyanis szüksége van azokra a mikrofertőzésekre, melyeket egy normál, nem túlfertőtlenített környezet biztosíthat számára. Ennek hiányában később az egyébként ártalmatlan, szervezete számára nem káros anyagokat is veszélyesként értékeli majd, s túlérzékenysége következtében megjelenik az allergia.

Tények és tévhitek

A szintetikus anyagokkal kapcsolatban sok tévhit kering a köztudatban, némelyek valóban sokszor megalapozatlan állítások. Az egyesült államokbeli Center for Disease Control and Prevention eredményei azonban 623 gyermektől vett mintavételen alapulnak. A 10 év körüli gyermekektől vett vizeletminták alapján a kutatók egyértelmű összefüggést találtak a triclosan értéke, és az allergiát jelző magas IgE szint között.

Ártalmas triclosan

A főként fogkrémekben, kézmosókban, lábápoló készítményekben található, baktérium- és gombaölő hatású triclosan megváltoztathatja a bőrön, a szájban és a belekben található normál baktériumflórát, ezzel egyértelműen növelve az allergia kockázatát.

A triclosan veszélyeire egy korábbi, 2001-es kutatás is felhívta a figyelmet. Megállapították, hogy ez az anyag döntő többségében fogkrémekben található, s ekkor szabályozás is született alkalmazásának visszaszorítására. Ennek betartása különösen fontos lenne a gyártók részéről, mivel a triclosan a bőrfelszínről alig, a szájnyálkahártyáról azonban nagyobb mennyiségben szívódik fel.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.