A szépségért nem az állatoknak kell szenvedni

Laboratóriumi sejttenyészetekben is tesztelhető, hogy egyes kozmetikumokban használt, vagy még csupán használni tervezett vegyületek váltanak-e majd ki allergiás reakciókat – állítják svéd kutatók.

Egy kozmetikai vagy gyógyszerkészítményre adott allergiás bőrreakció kiütésekhez, viszketéshez, vagy akár ekcémához vezethet. 2009-től azonban az európai országokban a kozmetikai termékek és alkotórészeik nem vizsgálhatók állatkísérletekben, így a biztonsági tesztek más hatékony módját kellett kidolgozni.

podder

A svédországi Lundi Egyetem kutatói egy leukémia sejtvonalon tesztelték, hogy milyen választ adnak a sejtek ismert kémiai anyagokra. A kísérlet eredményei alapján egy 200 génből álló "biomarker jelcsomagot" állítottak össze, amely szerintük pontosan megkülönbözteti az érzékenyítő – allergiára hajlamosító –  vegyületeket a nem érzékenyítő anyagoktól. A jelcsomag vizsgálatával még azt is előre tudták jelezni, hogy egy adott, érzékenyítő vegyület mennyire erős választ vált ki.

A BMC Genomics című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerzői úgy vélik, az emberi eredetű laboratóriumi sejttenyészet gyors és megbízható helyettesítője lehet az állatkísérleteknek az új vegyületek biztonságosságának kipróbálásában – idézte az EurekAlert tudományos portál.

Forrás: