A látványtól is hízunk?

A vásárlók általában táplálóbb ételt választanak és fogyasztanak, miután túlsúlyos embert láttak.

A vásárlók csak akkor tesznek kivételt, ha tudatosan végiggondolják a saját életmódjukat és céljaikat, derült ki a Journal of Consumer Research egyik új tanulmányából. "Miért van az, hogy mikor az ember visszagondol egy barátokkal eltöltött kellemes estére, rájönnek, hogy sokkal többet ettek, és sokkal egészségtelenebbül, mint egyébként szerettek volna?” – tette fel a kérdést a két szerző, Margaret C. Campbell (Leedsi Üzleti Iskola) és Gina S. Mohr (Coloradoi Egyetem).

Ha a barátok közül legalább egy túlsúlyos, a jelenlétük máris generálhatja a szerzők által „negatív sztereotípiának” hívott jelenséget. A kutatás eredményei arra utalnak, hogy a nem kívánt viselkedésű ember puszta látványa meglepő hatással jár. „A túlsúlyos ember átmenetileg visszaveti az egészséges életmód érdekében kitűzött célokhoz való hűséget.” – magyarázták a szerzők.

tulsuly13

Az egyik tanulmányhoz a kutatók járókelőket állítottak meg rövid kérdőívek kitöltéséhez. Egy kövér és egy normál testsúlyú ember, illetve egy lámpa fényképét mutatták meg nekik. A felmérés kitöltésért cserébe egy tálkából cukorkát vehettek. „Akik a kövér ember fényképét nézték meg, több cukrot vettek el, mint azok, akiknek a másik két fotót mutatták meg.”

Későbbi tanulmányok során süteménykóstolóra hívtak meg embereket. Akik túlsúlyos embert láttak, azok kétszer annyi nyalánkságot kebeleztek be, mint akik nem. Ez még azon résztvevők esetében is így történt, akik az egészséges testsúly megtartására törekedtek, és úgy vélték, hogy az édességek fogyasztása súlyproblémákhoz vezethet.

Két főbb módszerrel lehet ellensúlyozni a túlsúlyosok jelenlétében felmerülő túlevésre való hajlamot: az egészségügyi célok, valamint az evés-elhízás kapcsolatának felelevenítése. Mivel a súlyproblémák a társas kapcsolatokon keresztül is terjedhetnek, a szerzők a következőket tanácsolják azoknak, akik tartanak a túlevéstől: „Ha evés közben végiggondolják az egészségügyi céljaikat és emlékeztetik önmagukat a helytelen táplálkozás káros hatásaira, azzal megelőzhető a túlzott táplálékbevitel.”

Forrás: