A gabona szemmel tartja bőröd

A bőr a legnagyobb szervünk – felülete egy átlag felnőtt ember esetében 1,6-1,8 m2. Egy ekkora felületet érdemes karbantartani!

A bőr a szervezet külső védőrétegét alkotja, valamint az érzékelés és a kiválasztás egyik helyszíne. Az izzadás segítségével szabályozza a test hőmérsékletét, segít megszabadulni a salakanyagoktól és fenntartani a szervezet belső egyensúlyát.

A bőr sejtjeinek gyors regenerálódásához elengedhetetlenül szükséges azok megfelelő táplálása. A helytelen életmód viszont – pl. stressz, dohányzás, túlzásba vitt napozás – a bőr korai öregedéséhez vezet. Az emberek bőrének színe, a szemkörnyék állapota tükrözi a belső szervek működését.

buza

Hasznos tudnivalók a természetes bőrápoláshoz

Az energiát adó tápanyagaink (fehérjék, zsírok, szénhidrátok) mellett nagyon fontos, hogy szervezetünket megfelelő mennyiségű vitaminnal és ásványi anyaggal lássuk el.

A szép és egészséges bőr meghatározó az emberek életében: önbizalmat ad, ezért mindenki szeretné megőrizni fiatalos külsejét. A bőr kívülről és belülről is táplálást igényel, egészsége elképzelhetetlen megfelelő mennyiségű tápanyag, víz és oxigén nélkül.

A bőr felépítésében, szerkezetében és épségében szerepet játszó – a teljes kiőrlésű gabonafélékben is megtalálható – vitaminok és ásványi anyagok a következők:

vitamin_kalkulator9B-vitaminok (B1, B2, B6)

A bőr, a haj és az idegrendszer épségéhez nélkülözhetetlen, vízben oldódó vitaminok. Nem raktározódnak a szervezetben, ezért folyamatos bevitelükről gondoskodnunk kell. Hiányukban bőr- ill. nyálkahártya gyulladások, hajhullás jelentkezhetnek.

Forrásaik: teljes kiőrlésű gabonafélék (korpa, héjrész tartalmazza), húsok, belsőségek, hüvelyesek, tojásburgonya.

Pantoténsav

Az anyagcsere folyamatok szabályozásában játszik szerepet, valamint befolyásolja a haj színét, növekedését. Az üzletek polcain található samponok és hajbalzsamok gyakori összetevője.

Forrásai: húsok, belsőségek, tojás, gabonafélék héja (korpa), káposzta.

Kén

A kén olyan aminosavak alkotórésze, mint a cisztein és a metionin, melyek a bőr, a köröm és a haj összetevői. Nélkülözhetetlenek a haj és a köröm növekedéséhez.

Forrásai: teljes kiőrlésű gabonák, tej, fekete retek, hagymafélék.

Magnézium

A magnézium gyorsítja a sejtek energiatermelését, így az arcbőr üdévé és sugárzóvá válik tőle. A magnézium a bőr tömör szerkezetének kialakításában játszik fontos szerepet, segítségével a bőr több nedvességet képes elraktározni, és hatékonyabban tud védekezni a szabad gyökök ellen. Hiánya hajhulláshoz és a körmök töredezéséhez vezet.

Forrásai: teljes kiőrlésű gabonák, olajos magvak, bab, sötétzöld zöldségek.

Szilícium

A szilícium létfontosságú nyomelem a bőr, a köröm és a haj számára. Hatására a haj erős és rugalmas lesz, jobban ellenáll a káros hatásoknak. A bőr vérellátásában is fontos szerepet játszik, ezáltal erősíti a bőrszövetet, és gyorsítja a sebgyógyulást.

Forrásai: teljes kiőrlésű gabonák, barna rizs, cékla, paraj.

rizs

Mangán

A mangán elsősorban az érzékeny bőrűek számára készült termékekben fordul elő, mivel megakadályozza a hisztamin kibocsátását, s ezzel csökkenti az esetleges allergiás reakciókat. Ugyanakkor elősegíti a kötőszövet felépítését, és az un. fibroblasztok (a kötőszöveti rostokat termelő sejtek) erősítését.

Forrásai: teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek, tea.

Az egészséges táplálkozás mellett a bőrápoláshoz és bőrünk egészségének megőrzéséhez nélkülözhetetlen a rendszeres testmozgás, a túlzott alkoholfogyasztás kerülése és a dohányzás mellőzése. Időnként menjünk el kozmetikushoz arctisztításra, esetleg egy arcmasszázsra. Naponta sportoljunk, amivel fokozzuk bőrünk és izmaink feszességét. Járjunk a családdal kirándulni, tartózkodjunk minél többet a szabad levegőn.

Forrás:


Egy válasz