Rákellenes készítmény a hajhullás ellen?

Visszaállítja a hajat bizonyos hajhullási fajtáknál egy készítmény – olyan gyógyszerről van méghozzá szó, melyet eredetileg egy ritka csontvelő-rák kezelésére fejlesztettek ki.

Segíthet a hajhullásban szenvedőkön egy igen ritka csontvelő-rák kezelésére kifejlesztett gyógyszer: hatására ugyanis visszanőtt jó néhány foltszerű hajhullással, vagyis alpoecia areata-val küzdő páciens haja. Egy autoimmun betegségről van szó, mely a szőrtüszőket támadja meg – állapították meg a kutatók.

A kisméretű tanulmány szerint a ruxolitinib készítmény hatékony egereknél, de három embernél is annak bizonyult, aki a betegségben szenved. Az alopecia areata csak Amerikában nagyjából 4-5 millió embert érint, bármely életkorban jelentkezhet, férfiaknál és nőknél egyaránt, akik egyébként egészségesek. Ám elveszítik hajuk jó részét foltokban és ritka esetben az egész testükről eltűnik a szőr.

Ez a második olyan jelentés a nyár folyamán, mely hajvisszanövést okozó gyógyszerről számol be alopeciában szenvedő embereknél. Júniusban a Journal of Investigative Dermatology közölt online  jelentést a Yale egyetem kutatóitól, egy férfiról, akinek szinte egyáltalán nem fedte szőr a testét. Ám miután 8 hónapig szedte a gyógyszert, nemcsak haja nőtt, hanem szemöldöke és szempillái is a Tofacitinib nevű készítménytől.

kopaszodás

Ezt a szert 2012-ben hagyták jóvá a reumatoid artritisz kezelésére és ugyanahhoz az osztályhoz tartozik, mint a ruxolitinib.

Az új tanulmányt vezető Raphael Clynes orvos, PhD, aki nemrég került a Bristol-Myers Squibb alkalmazásába, valamint Angela Christiano PhD, a Columbia egyetem bőrgyógyászat- és genetika professzora, a Nature Medicine szaklap online változatában részletesen is kifejtette kutatása lényegét.

Miért lehet alkalmas a rákellenes gyógyszer az alopecia kezelésére?

Christiano legutóbbi kutatása azt sugallja, hogy a foltszerű hajhullással küzdő embereknél a szőrtüszők egy hamis „veszély jelet” küldenek ki, mely az immunrendszert arra készteti, hogy támadja meg őket. Egy későbbi kutatás, melyet a kutató Clynes-szal együtt írt le jelentésében, azonosít egy módszert arra, hogy a támadást leállítsák – gyógyszerek egy új csoportját, az ún. JAK-gátlókat. A Ruxolitinib-et 2011-ben hagyták jóvá a myelofibrosis nevű, ritka csontvelő-rák kezelése céljából – ez az egyik olyan készítmény a Tofacitinibbel együtt, melyet Christiano és Clynes hatékonynak talált az alopeciával küzdő egereknél.

A két kutató egy tucat hajhullásban szenvedő embert kezelt Ruxolitinibbel, a tanulmány ezek közül az első hármat tartalmazza. 5 hónap kezelést követően mindhárom páciensnél visszanőtt az elveszített hajmennyiség több mint a fele.

A többi hat páciens közül azonban csak háromnál nőtt vissza ekkora mennyiségű haj. Az utolsó hármat pedig nem kezelték elég ideig, hogy bármilyen következtetést vonhassanak le.

hajhullás2

Jó kérdés persze, hogy ha az alopeciában szenvedőknél hajnövekedést produkált a két szer, vajon a férfiaknál gyakori kopaszságot is lehetne vele kezelni?

A kutatók szerint a dolog egyelőre nem egyértelmű, de már dolgoznak a kérdés megválaszolásán.

Lehetnek-e mellékhatások?

Sajnos, a készítmény címkéjén számos komoly, lehetséges mellékhatás szerepel, így a vérkép romlása és a fertőzésveszély. Gyakoribb és kevésbé súlyos mellékhatás ugyanakkor a fejfájás és a szédülés. Clynes szerint az egyik, tanulmányban részt vett alanynál jelentéktelen mértékű vérszegénységet tapasztaltak.

Mivel a hajhullás miatt szenvedő emberek alapvetően egészségesek, nem várhatunk nagy változást a vérképben sem. A mellékhatások egyértelműen azoknál lehetnek rosszabbak, akiknek már van valamilyen krónikus betegségük. A Ruxolitinib ráadásul elnyomja az immunrendszert, fertőzés-veszélynek kitéve az embereket.

Ezért természetesen főleg azoknál érdemes kipróbálni a jóvá még nem hagyott kezelést, akik nincsenek súlyos mellékhatások kockázatának kitéve.

haj1

Azt is érdemes tudni, hogy a kutatók a hajukat visszanövesztett pácienseknél hónapról-hónapra ellenőrzik a haj állapotát. Valószínű ugyanis, hogy a szer hatása állandó, de nem kizárt, hogy a készítmény csak visszafogja a betegséget használata során és az később visszatérhet, újbóli hajvesztést okozva.

Mi a következő lépés?

Christiano és Clynes egyelőre támogatást keresnek randomizált vizsgálataik folytatásához, hogy a JAK-gátlókat – a ruxolitinib és tofacitinib mellett – összehasonlíthassák inaktív pirulákkal, melyet hajhullásos pácienseknek adnak.

Forrás: Adrina – Napidoktor.hu

Forrás:


Egy válasz

  1. papp máté

    Szép jó napot aszt szeretném kérdezni. Hol tudnám meg rendelni. Eszt a új fajt haj növesztő szert